Ledelse

– Det er viktig at vi som ledere ikke undervurderer hvor skumle vi som ledere kan være – og at vi er bevisste på det og vet hvordan vi kan jekke det ned et par hakk, Meganskriver Reitz.

Fryktinngytende ledere kan bety katastrofe for selskapet

Terskelen for å si i fra om noe er feil er ekstrem høy dersom lederen oppfører seg skremmende overfor sine ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Mange ledere forstår ikke frykten de sprer rundt seg bare ved å ha tittelen «sjef».

Ved å få en bedre forståelse for hvordan du skaper en følelse av distanse og hierarki på arbeidsplassen, vil du kunne bli en mer velinformert leder som ansatte føler de kan snakke med dersom problemer oppstår.

Professor i ledelse ved Hult International Business School, Megan Reitz, skriver på Harvard Business Review, om hvordan ledere kan bli mer bevisste på hvor skremmende de faktisk er – og hva de kan gjøre med det.

Det kan nemlig være skadelig for firmaet dersom ansatte er for redde for å si ifra til sine overordnede dersom de oppdager noe galt. Korrupsjon, underslag og alvorlige tjenestefeil kan være noen av konsekvensene.

«Det er viktig at vi ikke undervurderer hvor skumle vi som ledere kan være – og at vi er bevisste på det og vet hvordan vi kan jekke det ned et par hakk,» skriver Reitz.

Skremmende arbeidstitler

Start med å forstå hva som gjør deg skremmende overfor andre. Det handler ofte om hvordan andre oppfatter deg og situasjonen, ikke deg personlig. Ofte er det utenfor lederens kontroll.

Ord som «sjef», «økonomidirektør» og «ansvarlig leder» kan være synonymt med «selvtillit», «autoritet» og «høy status». Selv om virksomheter har en flat struktur, kan disse sosiale konstruksjonene påvirke relasjonene mellom medarbeidere.

Jo høyere status du har, jo mer bekymrer medarbeiderne dine for hva du tenker om dem og prøver sitt ytterste for å unngå å gjøre deg sint. Dette kan føre til at folk nøler før du åpner munnen.

Som leder er du i en privilegert posisjon. Du tenker gjerne at alle andre oppfatter samme situasjon slik du gjør. Det er feil. En ny studie viser at ledere har enklere for å ta ordet fordi de er vandt til at det fører til noe positivt – det har med andre ord glemt hvordan det føles å være på et lavere nivå i organisasjonen. Det har gjort ledere blinde.

Vær obs på ansiktsuttrykket

Ledere sender ofte ut ikke-verbale signaler som kan tydes som «hold kjeft». En ny leder som prøver å skjule sin egen sårbarhet og følelser kan virke truende overfor andre hvis han eller hun prøver å holde maska.

Vær obs på ansiktsuttrykket ditt. Når folk konsentrer seg har de en tendens til å frynse, dette kan oppfattes som lederen ikke er enig med det du sier, spesielt om medarbeiderne er yngre. Kanskje smilet ditt kan tolkes som et usikkert glis? Dette er ting å tenke over.

Prøv å unngå distraksjoner når du snakker med andre slik at du er klar over inntrykket du utstråler. Innstill deg på å virke oppmuntrende, støttende og ha lyst til å lære av den andre personen.

Hvordan responderer du?

Hvis du ikke kan huske forrige gang noen utfordret deg kan du regne deg selv som veldig skummel. Folk vil studere responsen til mennesker i mektige posisjoner nøye.

Dersom du reagerer med sinne, lite interesse eller avfeier vedkommende som utfordrer deg, betyr det at du vil bli utfordret mindre i fremtiden.

Hvis du sender ut signal om at det kun er greit å komme til deg som leder med løsninger, ikke problemer, vil virksomheten din lide den dagen det oppstår et katastrofalt problem.

Skap en kultur hvor ansatte kan være ærlige om dårlige nyheter. Vurder hvordan du responderer på negative nyheter eller når du blir utfordret. Kunne svaret hindre andre i å si sin mening?

Noen sjefer tror at ansatte vil åpne seg opp dersom de sier at døren deres alltid er åpen eller at de ønsker tilbakemeldinger. Det ironiske er at jo mer skummel lederen oppfattes, jo mer usannsynlig er det at ansatte ønsker å utfordre dem.

Smarte ledere forstår at de må være mer direkte om de ønsker konstruktive tilbakemeldinger. Med dette mener Reitz å stille spørsmål som: har du et forslag til hvordan jeg som leder kan gjøre meg mer tilgjengelig for ansatte?

Powered by Labrador CMS