Ledelse

Her er det en robot som gjør ansettelsesintervjuet

Roboten Tengai læres opp til å bli rekrutterer i et rekrutteringsselskap.

Publisert Sist oppdatert

Roboten Tengai, et robothode med et menneskelignende robotansikt og en bevegelig robothals står plassert på et bord. «Välkommen hit. Kul at du är här...», lyder stemmen fra maskinen. Øynene i fjeset blunker, munnen beveger seg.

Roboten er å se i en video i en artikkel på hjemmesidene til det svenske Personal och Ledarskap. Tengai en robot som det svenske rekrutteringsselskapet TNG og Furhat Robotics har under opplæring, og en journalist fra Personal och Ledarskap har latt seg test-intervjue av nyvinningen.

Analyserer og vurderer

Ved hjelp av kunstig intelligens – datasystemer som er «intelligente» i den forstand at de er i stand til å løse problemer og lære av egne erfaringer – er målet at Tengai selvstendig skal kunne gjennomføre jobbintervjuer, og deretter anbefale hvilken kandidat som skal gå videre, uten å la seg påvirke av fordommer.

Tanken er at Tengai skal være en av de første jobbsøkerne møter i intervjuprosessen.

Roboten skal analysere de svarene han får opp mot den kompetanseprofilen som er programmert inn for den stillingen det gjelder. Personlige egenskaper skal bedømmes ved hjelp av algoritmer som bygger på den klassiske femfaktor-modellen for personlighet. Tengai skal også kunne lese mimikk, stemmeleie etc, har utviklerne fortalt i et tidligere intervju i det svenske magasinet.

Treg, men lett å snakke med

Personal och Ledarskaps journalist forteller i artikkelen at roboten stiller henne fem kompetansebaserte spørsmål av typen «beskriv hvordan du går til verks når du får en helt ny arbeidsoppgave». Hun opplever at samtalen går tregt, men synes samtidig at roboten er overraskende lett å snakke med. En annen testperson robotens intervju som interessant, men upersonlig. Hun tenker at man kanskje like gjerne kunne ha svart skriftlig.

I opplæringen av Tengai har rekruttererne i TNG vært nødt til å konkretisere hva de faktisk gjør under intervjuer. Ned til minste detalj. Hvordan gjør man egentlig et intervju så fordomsfritt som mulig? For – en robot blir jo ikke fordomsfri hvis ikke dataene som kommer fra menneskene som programmerer ham inneholder fordommer.

Målet er Tengai i løpet av våren 2019 skal være klar til å gjøre sitt første, virkelige ansettelsesintervju.

Powered by Labrador CMS