Ledelse

I dag skjer det: Hilde Merete Aasheim (60) blir ny konsernsjef i Hydro. Hun overtar etter Svein Richard Brandtzæg (til høyre).

– Kanskje den aller mest krevende topplederjobben

I dag tiltrer Hilde Merete Aasheim som Hydros nye konsernsjef. Utfordringene er store.

Publisert Sist oppdatert

Dette er kanskje den aller mest krevende topplederjobben blant de største selskapene på Oslo Børs

Dagens Perspektiv har snakket med flere eksperter om hvilke utfordringer den nye Hydro-sjefen står overfor. Her er analytiker Roger Berntsen i Netfonds, som har fulgt Norsk Hydro tett siden 2006.

– Dette er kanskje den aller mest krevende topplederjobben blant de største selskapene på Oslo Børs. Den er mye mindre forutsigbar enn for eksempel jobben til Eldar Sætre i Equinor, sier han.

Foto Analytiker Roger Berntsen i Netfonds har fulgt Norsk Hydro siden 2006. (Foto: Privat)

Inntar toppen av lista

Det er historisk hus over Aasheims inntreden på toppen i Norsk Hydro, selskapet som kalte sjefen generaldirektør helt fram til 2006, året etter Aasheim selv startet i Hydro. Ikke bare er hun første kvinnelige toppleder i Hydros 114 år lange historie. Hun er også første kvinne som regjerer et av de ti største selskapene på Oslo Børs. Der er Hydro nummer åtte med en markedsverdi på 71,9 milliarder kroner i dag.

LES MER |Aasheim blir fjerde kvinne på toppen av Oslo Børs’ 50 største selskaper

Kjenner selskapet godt

Hva blir Aasheims største utfordringer som leder?

Berntsen i Netfonds er ikke i tvil om at Aasheim er et riktig valg for Hydro.

– Hun kjenner selskapet godt fra før og har jobbet der sammen med Svein Richard Brandtzæg i hele hans periode. Hun skal først og fremst ta stafettpinnen videre, da betyr ikke selve skiftet av sjef så mye.

Brasil-krise og verdensmarkedet

Samtidig legger ikke Berntsen skjul på at Aasheim overtar forgjengerens utfordringer. Han peker særlig på to:

  • Få orden på Hydros enorme Alunorte-anlegg i Brasil, et av verdens største raffinerier for alumina. Det har nå gått for halv maskin i mer enn 14 måneder.

  • Håndtere et svært krevende globalt marked, der særlig Kina er en krevende og uforutsigbar spiller i aluminiumsmarkedet.

– Hun må fokusere på å rydde opp i Brasil, det er viktigst. I tillegg har Hydro satset knallhardt mot markedet for bilkarosserier, som igjen er en svært krevende industri å være leverandør til. Amerikanske Arconic, utskilt virksomhet av Alcoa, har det lettere med sin satsing på aluminiumsdeler til blant annet fly- og romfartsindustrien. På toppen kommer Kinas rolle. Dette er i sum en utrolig krevende posisjon for Hydro, sier Berntsen.

Oppsiden er der

Brasil-krisen har slått direkte ut i aksjekursen for Hydro.

Aasheim må sørge for god drift, gode marginer og streng kostnadskontroll

7. mai, altså i går, vedtok Hydros generalforsamling å utbetale et utbytte på 1,25 kroner per aksje – et beløp Hydro selv beskriver som «et minimumsnivå».

Hydro har fått juling på børsen det siste året. Grafen viser kursutviklingen siden 2015. (Illustrasjon: Oslo Børs)

Kursen vaker nå rundt 35 kroner, et voldsomt fall fra godt over 60 kroner på slutten av 2017 og tidlig i 2018.

– Her har jo Aasheim en betydelig oppside i børskursen i forhold til aksjonærene. Samtidig vil jeg understreke at en leders resultater må vurderes over tid. Aasheim må sørge for god drift, gode marginer og streng kostnadskontroll – uten at dette på noen som helst måte går utover sikkerheten, sier Berntsen.

Endringer fra første dag

Hilde Merete Aasheim varsler på sin første arbeidsdag at målet hennes er å øke lønnsomheten og styrke arbeidet for å gjøre selskapet til en ledende leverandør av avanserte lavkarbonprodukter og -løsninger.

Hun gjør også endringer i ledelsen:

  • Pål Kildemo erstatter Eivind Kallevik som finansdirektør. Kildemo var ansvarlig for finansene i primærmetall, der Aasheim jobbet tidligere. Ifølge Aasheim skal «unge, men allerede erfarne og talentfulle» Kildemo skape ny fremdrift i forbedringsarbeidet.

  • Eivind Kallevik vil overta som leder for primærmetall etter Aasheim.

– Selv om vi fortsatt er optimistiske når det gjelder de langsiktige utsiktene for aluminium og Hydro etter hvert som vi går mot et sirkulært lavkarbonsamfunn, må vi erkjenne at vi har utfordringer vi må løse for å styrke resultatene og kontantstrømmen vår, sier Hilde Merete Aasheim til Hydros egen nettside.

Kort om Norsk Hydro

  • Grunnlagt: 1905

  • Virksomhet: Produserer primæraluminium, valsede og ekstruderte produkter og gjenvinning, utvinner også bauksitt, raffinerer alumina og produserer energi.

  • Driftsinntekter: 159,4 milliarder NOK (2018)

  • Største eier: Staten eier direkte 34,36 prosent av Norsk Hydro, indirekte 3,1 prosent gjennom Folketrygdfondet

  • Antall ansatte: 36.626 i 40 land (2018)

Hilde Merete Aasheim (60)

  • Stilling: Ny konsernsjef i Norsk Hydro fra 8. mai 2019

  • Født: 20. september 1958, i Larvik

  • Sivil status: Gift, to barn

  • Utdanning: Siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen, i tillegg statsautorisert revisor

  • Karriereglimt: Siden 2008 konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde primæraluminium. Ledet arbeidet med integrasjon mellom Hydros olje- og gassaktiviteter og daværende Statoil i 2007. Startet Hydro-karrieren i 2005, da som konserndirektør med ansvar for ledelse og kultur. Elkem (1986-2005), en rekke ledende stillinger, fra 2002 en del av konsernledelsen og leder av silisiumdivisjonen. Hun har vært leder for industriforeningen International Aluminium Institute og Norsk Industri. Hun har styreerfaring fra entreprenørselskapet Veidekke og gjødselselskapet Yara. Tidsskriftet Kapital plasserte henne i 2018 på 14. plass i kåringen av Norges mektigste kvinner og en 96. plass blant de mektigste næringslivsfolkene.

Powered by Labrador CMS