Ledelse

Karismatisk broiler

Neste trinn på karrierestigen: 41 år gamle Mette Frederiksen blir etter alle solemerker ny statsminister i Danmark etter valget tirsdag denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Det virker som et helt naturlig neste steg på den politiske karrierestigen at Mette Frederiksen nå ser ut til å bli statsminister.

Mette Frederiksen er født i Aalborg i 1977. Hun tok bachelorgrad i administrasjon og samfunnsfag ved Aalborg Universitet i 2007 og mastergrad i Afrika-studier i København to år senere. Da hadde hun allerede sittet i Folketinget i åtte år, så her snakker vi ekte politisk broiler, med kometkarriere i partiet. Før hun ble valgt til Folketinget som 24-åring i 2001, var hun en tid ungdomskonsulent i LO.

Da Helle Thorning-Schmidt vinner valget i 2011, blir den da 33 år gamle Mette Frederiksen arbeidsminister.

Den unge Mette Frederiksen mottar et dryss av priser – for eksempel for «kvinner som viser et spesielt politisk mot» og for sin evne til å «kommunisere autentisk og autoritativt».

Men hun har også møtt motstand. Som da hun blir beskyldt for hykleri fordi begge hennes barn går på privat skole etter at hun selv har kritisert ressurssterke foreldre for å velge bort den offentlige folkeskolen.

Dette hindrer henne ikke i å fortsette sin politiske karriere. I 2014 blir Mette Frederiksen utnevnt til justisminister. Og etter at daværende leder Helle Thorning Smith takket for seg etter det forsmedelige valgnederlaget året etter, blir hun altså ny partileder.

Neste stopp på karrierestigen ble klar natt til torsdag: Statsminister.

Noe av det første Mette Frederiksen gjorde da hun ble partileder i 2015, var å varsle en ny og rimelig knallhard asyl- og innvandringspolitikk. Og da hun i 2017 la fram Sosialdemokratiets nye innvandringspolitikk, satt sosialdemokrater langt utenfor Danmark kaffen i halsen. Her hjemme ble for eksempel Frederiksen forslag om å opprette egne flyktningmottak i Afrika, tatt vel imot – av Frp og Sylvi Listhaug.

Meningsmålingene viste snart at strategien var vellykket.

Kort tid etter at Mette Frederiksen tok over ledelsen kunne Socialdemokratiet for første gang på mange år skryte av å ha «tatt» velgere fra borgerlig side – særlig på grunn av innvandringspolitikken.

Mette Frederiksen fant en vinneroppskrift

Gårsdagens valgresultat viser at det først og fremst er Dansk Folkeparti som har blødd velgere på bekostning av Frederiksen & co.

Men det koster å være tøff i klypa for Socialdemokratiet. De velgerne partiet har vunnet fra blå side på grunn av innvandring, har falt ut igjen i «i den andre enden». Disse har gått videre mot venstre – til Sosialistisk folkeparti, til Enhetslisten eller til Radikale venstre,

Nå er det ikke bare innvandringspolitikk Frederiksen har profilert partiet sitt på. Socialdemokratiet kan sies å ha gått til høyre i innvandringspolitikken, men når det gjelder økonomi, velferds- og sosialpolitikk har hun tatt partiet til venstre – tilbake til røttene, vil noen si. I tillegg har hun fremmet en nokså radikal klimapolitikk til sosialdemokrat å være.

Det er nok med blandede følelser Jonas Gahr Støre og de andre Ap-toppene her hjemme nå gratulerer sin danske kollega med valgseieren.
Likevel kommer Ap-strategene til å analysere Frederiksens politikk med lys og lykte for å se om det er noe der de kan adoptere.

Mette Frederiksen fant en vinneroppskrift. Og i Det norske arbeiderparti er det mange som nå lengter desperat etter smaken av valgseier.

Powered by Labrador CMS