Ledelse

Enkelte ledere er visjonære bare i festtalene, andre er mest opptatt av drift. Hilde Harwiss og kollegene i ledernettverket til TSB jobber med å koble visjoner og operativ ledelse sammen.

– Kobler ideer med virkelighet

– Når festtalene møter virkeligheten, må du ­prioritere, konstaterer Hilde Harwiss, prosjektleder ledernettverket til TSB.

Publisert Sist oppdatert

Nasjonal kompetansetjeneste TSB er et fagmiljø som jobber med tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser. Ledernettverket deres har tatt i bruk konsulentselskapet Keirons kobling av Napoleon-historie og moderne ledelsesteori i praktisk leder utvikling. Dagens Perspektiv har intervjuet Steinar Bjartveit fra Keiron i en større artikkel om Napoleon og koblingen til moderne ledelse.

Hos TBS har 70 ledere jobbet med tematikken over tid, i grupper.

Med Napoleon-historien som bakteppe, er tanken at lederne skal lære seg å bli mer konsekvente i en linje som strekker seg fra ideologisk lederskap via strategisk lederskap til administrativt og operativt lederskap. Ifølge prosjektleder Hilde Harwiss har de valgt denne fremgangsmåten fordi de ønsker å bidra til konkrete endringer i deltagernes lederskap.

– Sterke visjoner

– Napoleon var en leder som gjorde en forskjell. Han hadde kraft, mot og en fantastisk gjennomføringsevne; det vil vi lære noe av. Blant oss som jobber med rusbehandling, er det mange som har en sterk visjon om hva de ønsker å få til på vegne av fagfeltet og pasientene, men i praksis er det utfordrende å realisere dette. Enkelte er visjonære bare i festtalene, mens andre bare er opptatt av å drifte. Det vi jobber med her, er å koble visjoner og ideer til konkret, operativ ledelse. Og når festtalene møter virkeligheten, må man begynne å prioritere og konkretisere, sier Harwiss.

Hva betyr så dette? Hvis visjonen er mer tverrfaglighet i rusbehandlingen, kan det i praksis bety at man må arbeide mer målrettet for å endre personellsammensetningen. Kanskje trenger man flere leger og psykologer i enheten? Dette er bare ett eksempel. De ulike lederne finner underveis i prosessen fram til sine egne, konkrete mål.

Du vil være konsekvent, men utfordres av virkelig­heten og hver­dagen

Når hverdagen kommer

– Fordelen med å bruke en felles historie, Napoleon og de fire ledelsesnivåene, er at vi får et felles begrepsapparat og en konkret modell å sette utfordringene våre inn i, mener Harwiss.

Hvilke tropper skal jeg snu? Hvilke allierte har jeg? Kan jeg forstå omgivelsene mine på andre måter?

Så langt viser målinger gjort av Nasjonal kompetansetjeneste TSB at lederne opplever nytteverdi. Om det påvirker hvordan de faktisk utøver ledelse, skal måles senere.

– Hva er utfordringen med fremgangsmåten? «Kjøper» lederne koblingen mellom historiske ledere og moderne ledelsesteori?

– Utfordringen er ikke metoden, eller å forstå den. Utfordringen er å gjennomføre den. Du kan vite hva du vil prioritere, men det vil hele tiden komme inn nye utfordringer inn som «forstyrrer» den operative planen din. Du vil være konsekvent, men utfordres av virkeligheten og hverdagen. Å da skulle prioritere, det er dét som er utfordringen.

Powered by Labrador CMS