Ledelse

Davvi Siida heter virksomheten Ailu og Ellinor Utsi driver – et samisk turistforetak som arrangerer natur- og kulturopplevelser i et autentisk miljø i det lille fiskeværet Kjøllefjord på Nordkynhalvøya i Finnmark

Kortreist suksess 70 grader nord

Det samiske ekteparet Utsi blander egen reindrift med samisk kultur, mat og håndverkstradisjoner. Det har gitt 5000 gjester i året.

Publisert Sist oppdatert

Følgende er hentet fra grunnlaget til regjeringens samepolitikk: «Videre vil regjeringen utvikle samisk næringsliv – også reiseliv – knyttet til samisk kultur og tradisjonelle samiske næringer.»

Foto Ellinor Utsi: Gründer i samisk reiseliv og matkultur med vekt på det autentiske. (Foto:Tove Andersson)

I fjor mottok Arctic Coast, som Ellinor Utsi var med på å grunnlegge, Hurtigrutas pris for Årets Beste Utfluktsleverandør. Det er bare én i en rekke priser de seneste årene, men det var ikke lett å starte som gründer i samisk kultur da ideen ble født for 10 år siden.

– Det startet ved en ren tilfeldighet da vi ble spurt om vi ville være med på et opplegg for turister. Ja, hvorfor ikke tenkte vi, sier Ellinor.

Siden 2011 har Ellinor Utsi og mannen Ailu skapt seg et levebrød basert på sin egen samiske kulturbakgrunn, natur, kultur og mat, noe som har gjort paret kjent over store deler av verden. Ellinor forteller at måtte gå noen runder med seg selv før hun kunne stå foran en skokk turister.

Samisk kultur får stadig større anerkjennelse og oppmerksomhet, noe som betyr at kommersielle krefter har begynt å oppdage hvor salgbart samisk kultur er. Men det kommersielle presset fører med seg etiske spørsmål. Hvordan unngå «kulturrovdrift»?

For ekteparet Utsi er autentisitet vesentlig for å bevare og videreføre samisk kulturarv, og de ville for all del unngå å bedrive kulturell rovdrift da de gikk inn i reiselivsbransjen.

Saklig presentasjon

Foto Lasso-kasting hører med i samisk opplevelsesturisme. (Foto: Davvi Siida)

Davvi Siida heter virksomheten Ailu og Ellinor Utsi driver – et samisk turistforetak som arrangerer natur- og kulturopplevelser i et autentisk miljø i det lille fiskeværet Kjøllefjord på Nordkynhalvøya i Finnmark.

Idéen er å gi et «autentisk» bilde av hvordan det samiske folket lever og har levd i og med naturen. Konseptet handler om å gi besøkende en saklig presentasjon av samisk kultur, historie og religion – og en interaktiv opplevelse av livet til samene.

Til tross for nær 5000 gjester i året, ønsker Ellinor Utsi nå å utvikle selskapet videre, spesielt den delen som har med matkultur å gjøre. Også lavvoleir med overnatting er et av tilbudene. Fra å være delt mellom reindrift og turisme, har familien Utsi nå utviklet et produkt de kan leve av.

Ellinors kjærlighet til egen kultur viser seg ikke bare gjennom velkomsten og kulturformidlingen, men også gjennom håndverksproduktene hun produserer og designer. Rein er en naturlig råvare å lage produktene av, enten det er av skinn eller gevir. Det at alle produkter er produsert av samer, gjør henne trygg på at hun driver kulturformidling i like stor grad som forretning.

– Jeg er dessuten invitert til Bokmessen i Tyskland i år, og har oppdaget at flere av gjestene våre har fått interesse for samisk kultur gjennom bøker der samene er nevnt, forteller Ellinor Utsi og viser frem en bok fra 1934 som en av gjestene gjorde henne oppmerksom på.

Tenke nytt

For å utvikle et helhetlig reiselivsprodukt har Ellinor studert reiseliv, hun har fagbrev i duodji – samisk kunsthåndverk, praktisk pedagogikk i duodji, og også bachelorgrad i reindrift. Hun trekker frem studiet Arktisk opplevelsesturisme, ett av flere nyere reiselivsstudier i Finnmark som handler om nordområdene.

Det er tydelig at utdanningsinstitusjonene ser et potensial i reiselivet nordpå: Bachelor i Arktisk opplevelsesturisme – Bachelor i Arctic Adventure Tourism er et internasjonalt studium med spisskompetanse på nordområdene.

Ekteparet Utsi tilbyr aktiviteter som kan sees på som nær «arktiske opplevelser». Det kan være turer med rein eller snøscooter, bålkos, overnatting ute eller i lavvu hvor sagn, mytologi og joik blir sentrale elementer – med dertil matservering fra det arktiske kjøkken. Det finnes få andre steder enn Nordkynhalvøya, der man kan fiske på havet for deretter å tre inn i en lavvu for å oppleve det samiske livet.

Smakfull innovasjonscamp

For fire år siden inviterte Ellinor Utsi studenter til en egen Innovasjonscamp, med idékonkurranse og en læring i kreativitet og nyskaping. Under samlingen kom studentene med idéer for utvikling av de samiske opplevelsene – og flere snakket om samisk mat. Dette har Ellinor utviklet videre, og det har blant annet ført til deltakelse på Grüne Woche i Tyskland – en av verdens viktigste matfestivaler.

Idéene har betalt seg, og i 2016 ble Ellinor Utsi kåret til Årets reinkjøttformidler. Landbruks- og matminister Jon Georg Dale viste til at bedriften, Davvi Siida, er bygd på egen solid kunnskap og erfaring, og leverer kvalitetsprodukter som markedet etterspør.

– Jeg må fremheve den takknemligheten jeg føler når hele familien kan utføre de daglige oppgavene som er knyttet til reindrifta, og slik at vi med den kunnskapen kan tilby våre gjester i turistvirksomheten den autentiske opplevelsen, sa en glad vinner til NRK Sápmi.

Foto Matkultur i lavvu. Ekteparet Utsi satser på autentiske opplevelser og kortreist mat. (Foto: Davvi Siida)

Likestillingspris

53-årige Ellinor Utsi er kalt en foregangskvinne i reindriften og har for sitt arbeid også mottatt en likestillingspris.

– Ja, men det er mange år siden, presiserer hun og forteller at kvinnenes rolle i reindrift fremdeles ikke har fått den anerkjennelse ikke-lønnet arbeid fortjener.

Hennes poeng er at den samiske livsformen og reindriften må godtas, ellers må de tenke helt annerledes både når det gjelder utdanning og veivalg for barna.

Familien Utsi følger reinen fra sommerbeite til Tana når vinteren nærmer seg, men nå er plattformen for å utvikle turistnæringen solid nok til å satse for fullt. Det er samarbeidet med Hurtigruten som har gjort det mulig å få så mange besøkende. Fokuset på verdier gjør at det plutselig handler om mye mer enn reiseliv. Det handler om bevisstgjøringsprosesser om egen identitet og kulturarv og det handler om å formidle kunnskap til kommende generasjoner. Hvis man tenker seg turisme som en mulig arena for å jobbe videre med disse problemstillingene så blir spørsmålet om hva som kan bli ødelagt på veien fra kultur til næring mindre relevant, det handler mer om hva av samisk kulturarv som kan formidles videre gjennom samisk reiseliv.

Ellinor Utsi er også styringsgruppeleder for et prosjekt som oppfordrer samiske reiselivsbedrifter til å søke om å bli med i prosjektet Johtit – Samisk Reiseliv, for et fremtidsrettet, opplevelsesbasert reiseliv med et større verdiskapingspotensial.

Mens vi besøker Davvi Siida får vi blant annet smake tørket reinkjøtt, boknasuppe laget på rein, vi tester betennelseshemmende seljesalve og c-vitaminbomben multer og kvann-te – som skal ha en rensende virking. Med maten får turistene informasjon om samisk naturmedisin, om de samiske symbolene og det nordsamiske språket.

Ekteparet, som er reindriftssamer i bunn, kan fremover satse fullt på turisme da de tre barna, Ànde Niilas og Ivvár Ailu samt datteren Sárá Márjá, alle er interesserte i å videreføre reindriften.

Powered by Labrador CMS