Ledelse

Å lede med tusj og papir

Til tross for bedre digitale verktøy får stadig flere øynene opp for bruk av tegning som redskap på jobb.

Publisert Sist oppdatert

God gammeldags tegning er på vei inn i arbeidslivet, både til erstatning for powerpointpresentasjoner og som redskap i gruppearbeid og andre prosesser.

– Mange er lei av powerpoint og opplever digitale verktøy som begrensende, sier Annette Haugen.

Knagger for informasjon

Hun har firmaet VISFAS som tilbyr kurs i metoden «visuell fasilitering». Det handler om å bruke å bruke tegning for å formidle budskap, men også som verktøy når flere skal jobbe sammen.

Foto Annette Haugen i VISFAS. Foto: VISFAS

– Vi forstår og husker ting bedre når det er presentert visuelt. Det blir som knagger vi kan henge informasjonen på, sier hun.

Hun mener derfor vi oftere burde supplere tekst med bilder.

– En tegning eller et ikon kan supplere tekst, men også sammenfatte hele strategier, sier hun.

Stort i Danmark

Ikke minst mener hun visualisering egner seg som verktøy i prosjekter og prosesser der mange skal jobbe sammen om å løse en utfordring.

– Dette er ganske nytt i Norge nå, men veldig utbredt i Danmark og flere andre land, forteller Haugen.

Mange er lei av powerpoint og opplever digitale verktøy som begrensende

Hun er norsk, men bosatt i Danmark. Der jobbet hun med prosessfasilitering da hun oppdaget tegning som verktøy.

Enkle teknikker alle kan lære

– Jeg hadde ikke tegnet siden jeg var barn. Det var veldig gøy å oppdage hvor effektivt tegning er når man skal formidle og kommunisere med andre, og at det var legitimt å tegne uten å ha det store talentet. Dette er enkle teknikker som aller kan lære, sier hun.

Foto Foto: VISFAS

Interessen for visuell fasilitering har eksplodert i Norge den siste tiden, og det begynner å komme flere tilbydere av kurs.

På kurs hos VISFAS deltar alt fra ansatte i butikkjeder, bank og forsikring til offentlige etater og folk som jobber med undervisning, utvikling og innovasjon.

Mindre monotont

– Men hvorfor vil man tegne, når det finnes digitale verktøy som kan lage illustrasjoner og presentasjoner som ser mye proffere ut?

Å tegne på frihånd framfor å bruke digitale hjelpemidler har mange fordeler, mener Haugen.

Det var veldig gøy å oppdage hvor effektivt tegning er når man skal formidle og kommunisere med andre

– En powerpoint-presentasjon kan lett bli monoton og kjedelig. Med mange lysark etter hverandre er det dessuten lett å miste oversikten, sier hun.

Mer dynamisk

Alternativet er å presentere en tegning som gir oversikt over temaet eller tegne mens du presenterer. Det letter kommunikasjonen når du skal nå publikum.

– Jobber du med tusj og papir på et stort tegneark gir det bedre overblikk, du kan vise hvordan ting henger sammen og kommentere på ulike elementer uten å måtte hoppe fram og tilbake i presentasjonen.

Hun viser til at tegning også er mer dynamisk.

– Du har også muligheten til å ta imot tilbakemeldinger, tegne inn nye elementer og justere ting underveis, forteller hun.

Jobber du med tusj og papir på et stort tegneark gir det bedre overblikk

Hjelper deg å tenke

Hun viser til forskning som tyder på at det å få presentert informasjon visuelt bedrer både hukommelse og forståelse, framfor bare å få ting presentert med ord.

Det å tegne ut saksfeltet eller problemstillingen du jobber med kan hjelpe deg å tenke, fordi det krever at du virkelig har forstått det.

– Det tvinger deg til å konkretisere og forenkle informasjonen, og virkelig tenke over hvordan ting henger sammen, forteller Haugen. Det kan gi åpenbaringer, forteller hun:

– På et kurs der deltakerne skulle lage et bilde som viste hva de jobbet med og presentere for kollegene sine, var det en av tilhørerne som utbrøt: Jeg har jobbet med deg i sju år og først nå skjønner jeg faktisk hva du jobber med!

Det tvinger deg til å konkretisere og forenkle informasjonen

Som et kart i prosessen

Som verktøy for å lede møter eller større prosesser kan tegning gjøre det lettere å tenke sammen.

– Du kan lage en tegning som viser agendaen eller hele prosessen i et prosjekt. Det er som et kart, det gir et felles referansepunkt, man ser hele tiden hvor man er og hvor man skal, sier hun.

Det er som et kart, man ser hele tiden hvor man er og hvor man skal

Trenger ikke ha tegnetalent

– Hva om noen vegrer seg for å tegne, og ikke synes de mestrer det?

– Dette handler ikke om at tegningen skal være fin. Dette er et verktøy, man skal bare lage en tegning som virker. Man trenger derfor ikke ha talent for å tegne for å gjøre dette. Man bruker forenklede ikoner, strekmennesker og piler, forklarer hun.

– Hvordan kan man komme i gang med å bruke tegninger på jobb? Må man gå på kurs for å lære å mestre kunsten?

– Nei, man kan godt starte med å bare prøve seg fram. Det trenger ikke være så komplisert. Man kan begynne med å lage helt enkle tegninger som et felles navigasjonspunkt under møter for eksempel.

Det finnes masse instruksjonsvideoer på Youtube

Et kurs kan gi en kickstart på bruken av disse verktøyene. Men det finnes også mange andre kilder til kunnskap og inspirasjon.

– Det finnes masse instruksjonsvideoer på Youtube, og mange bøker om emnet som er lette å søke seg fram til. Da kan du lære deg noen ikoner som er relevante for deg å bruke i din jobb og bygge deg et bibliotek av relevante ikoner. Etter hvert vil du oppleve at du blir mer flytende i det visuelle språket, sier hun.

Foto Foto: VISFAS

Fem måter å tegne på jobb

1. Erstatt powerpointpresentasjonen
Ved muntlige presentasjoner kan du droppe powerpointpresentasjonen og i stedet forberede en stor tegning som gir oversikten over temaet du skal snakke om, med de ulike elementene. Den kan henges opp på papir eller scannes og vises med prosjektor på stort lerret. Da ser publikum helheten og hvordan ting henger sammen.

2. Bruk tegning som illustrasjon
E
nten du skal presentere noe på en nettside, i et notat eller et hefte, kan det være nyttig å supplere teksten med tegninger eller ikoner. Det kan være bilder eller små filmer av at tegningen lages. Det fanger oppmerksomheten og hjelper hukommelsen og forståelsen.

3. Tegn møteagenda og -referat
Noen virksomheter erstatter den tradisjonelle skriftlige møteagendaen med en som er basert på ikoner. Omstendelige, lange tekster blir ofte ikke lest uansett. En visuell agenda kan også brukes som guide under møte og tegnes om til møtereferat etterpå. Ofte trenger ikke referater å være så detaljerte. Et visuelt møtereferat øker sjansen for at det blir brukt og husket.

4. Planlegg prosjekter med tegning
Skal du planlegge en workshop eller et prosjekt, kan du lage en visuell framstilling av hele prosessen. Få med hva som er formålet, hvem som skal delta, hvilke resultater dere skal oppnå, hvilke skritt dere må ta for å komme dit. Samme tegning kan brukes underveis og fylles ut sammen med deltakerne.

5. Tegn strategien
Det går an å lage større tegninger som oppsummerer virksomhetens strategi eller resultatet av en prosess. Det gir en oversiktlig oppsummering, som man for eksempel kan henge opp på arbeidsplassen. Haugen mener det ofte virker mer forpliktende enn en strategi man har i skuffen, fordi man ser den hver dag og ser hvilken rolle man selv har i helheten.

Powered by Labrador CMS