Ledelse

Christina Nerstad, professor i organisasjon og ledelse ved OsloMet, har gått igjennom internasjonale studier av feriens innflytelse på arbeidslivet.

– Mindre stresset etter ferien

Ferie bidrar til hvile, restitusjon, mindre stress og bedre prestasjoner på jobb, men effekten er kortvarig.

Publisert Sist oppdatert

Dette viser internasjonale studier av feriens innflytelse på arbeidslivet som Christina Nerstad, professor i organisasjon og ledelse ved OsloMet, har gått igjennom. Du kan også plusse på positive konsekvenser som økt arbeidsglede, høyere energinivå og redusert fare for utbrenthet. Ferie ser med andre ord ut til å ha positive konsekvenser i massevis. Men «effektene» varer ikke særlig lenge, forteller Nerstad:

– Studier viser at «effekten» forsvinner gradvis etter ferien, fra en til fire uker etter ferieslutt.

Minst syv dager

Noen studier sier at man trenger minst syv dager med ferie for å tiltrettelegge for positive konsekvenser. Andre har funnet også fire dager kan ha effekt for å redusere stress.

Det å ha flere ferier i løpet av året ser ut til å ha positive konsekvenser

– De positive konsekvensene vil avhenge av hvordan ferien er for deg. Hvis du jobber i ferien, og ikke tar deg helt fri, trenger du kanskje litt lenger ferie. Forskning tyder på at du kan få mer utbytte av ferien hvis du klarer å ta helt fri, sier Nerstad, som legger til at selv om en lang ferie kan være bra, så betyr det også noe hvor ofte du har ferie.

– Det å ha flere ferier i løpet av året ser ut til å ha positive konsekvenser for velvære og hvordan man fungerer i hverdagen.

Skyv det negative til side

I selve ferien er Nerstads råd at man skyver til side det negative ved jobben, og heller forsøker å tenke på mulighetene. Det du gleder deg til å gjøre når du er tilbake på jobb.

For øvrig påpeker Nerstad, som psykolog Carina Carl, at balansen i hverdagen kan ha betydning for effekten av ferien.

– Å klare å legge bort telefon og laptop og prioritere kvalitetstid med familie og venner etter jobb, er et pluss. Prioriter aktiviteter som gir glede og overskudd. Ikke spar alt til ferien.

4 ferieråd:

  • Råd til ledelsen: Vær tydelige på at det ikke forventes at medarbeidere er tilgjengelige på e-post og telefon i ferien. Dette vil selvfølgelig avhenge av hva slags jobb folk har, men forsøk å praktisere det så langt det lar seg gjøre.

  • Planlegg nedtrapping før ferien, og gradvis opptrapping av arbeidsbelastning etter ferien. Det kan gjøre at «effekten» av ferien varer lenger.

  • Når du er på ferie: Sørg for nok tid til restitusjon og avkobling. Prioriter å legge bort mobil og datamaskin. Snakk med dem du har rundt deg. Vær tilstede i øyeblikket.

  • Forsøk å ikke gjøre noe som helst innimellom. Prioriter å bare ha litt ro …

  • Men vær også i bevegelse av og til. Forskning tyder på at det kan være fordelaktig med selvvalgt bevegelsesaktivitet mens man er på ferie; for å forlenge de positive konsekvensene av ferie etter ferien.

Kilde: Christina Nerstad, professor ved Handelshøyskolen, OsloMet

Powered by Labrador CMS