Ledelse

– Skal de ansatte fungere godt med hverandre og overfor kundene må de kunne norsk, sier hotelldirektør Reidar Westre på Scandic Maritim.

Nødvendig med tydelig ­kommunikasjon

På Scandic Maritim i Haugesund har de fått 37 nasjonaliteter til å jobbe godt sammen. – Nøkkelen er å satse på språk og jobbe med det sosiale miljøet.

Publisert Sist oppdatert

Det forteller hotelldirektør Reidar Westre. Han er leder for de om lag 200 ansatte på hotellet, der rundt en tredjedel har en annen etnisk eller kulturell bakgrunn.

Hotellet fikk i 2018 Haugesund kommunes integreringspris for å ha gitt mange innvandrere arbeidstrening og bidratt til at de blir en del av lokalsamfunnet.

Å lede folk fra ulike kulturer

Dagens Perspektiv ser nærmere på flerkulturell ledelse:

– En berikelse

– Vi har ansatte fra hele verden, totalt 37 ulike nasjonaliteter, forteller han.

Hotellet ble for alvor en internasjonal arbeidsplass i 2007. Oljebransjen gikk så det suste, og det kom mange arbeidsinnvandrere til byen. Det var behov for ekstra bemanning på hotellet.

I tillegg var det mange av de utenlandske oljearbeiderne som ble i byen og som senere ønsket andre jobber både for seg selv og ektefellen.

– Da begynte vi å ansette mange innvandrere, blant annet som stuepiker og kokker, forteller Westre.

Det er viktig med enkle og tydelige beskjeder for å nå fram til alle

I tillegg til ordinært ansatte har de nå innvandrere og flyktninger inne i praksis som lærlinger, på tiltak i samarbeid med NAV og gir språkopplæring i samarbeid med kommunen.

– Det har i all hovedsak vært en berikelse, sier Westre.

Må snakke norsk på jobb

Han forteller at noen av de norske ansatte var litt skeptiske i begynnelsen, men at de har fått kollegiet til å jobbe godt sammen.

En viktig betingelse for å få det til er at alle som kommer må lære seg norsk.

– Vi har måttet være litt faste i fisken på det. Skal de ansatte fungere godt med hverandre og overfor kundene må de kunne norsk. Så vi har som prinsipp at folk må snakke norsk på jobben. Det gjør at de lærer språket mye raskere og at alle fungerer bedre sammen, forteller han.

Han peker på at kommunikasjon kan være en utfordring for ledere i flerkulturelle virksomheter.

– Kommunikasjon er grunnleggende uansett hva du leder. Når du i tillegg har språkutfordringer er det viktig med enkle og tydelige beskjeder for å nå fram til alle, sier han.

I overkant autoritetstro

Av og til spiller også kulturforskjellene inn på kommunikasjonen med de ansatte.

– Vi merker noen kulturforskjeller, på godt og vondt, ja. Noen nasjonaliteter er for eksempel veldig autoritetstro og har en tendens til å si ja uansett om de har forstått hva du har bedt dem gjøre eller ikke. Da må man forsikre seg om at de faktisk har forstått, sier han.

Det har også vært eksempler på konflikter, der ansatte med et tradisjonelt kvinnesyn har skapt gnisninger blant de ansatte.

– Det slår vi knallhardt ned på. Vi har nulltoleranse for forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn. Der er vi veldig tydelige. Men så lenge vi gjør det veldig klart for alle, er det sjelden noe problem, understreker han.

Vi har nulltoleranse for forskjellsbehandling på bakgrunn av kjønn

Får med hele gjengen

Hotellet har jobbet med å skape et godt sosialt miljø, på tvers av alle kulturene som er representert.

– Det er viktig å få med seg hele gjengen. Det er jo lett å bli isolert når man kommer til et nytt land. Derfor møtes vi også på fritida, og har firmafester, blåturer og andre sosiale arrangementer. De aller fleste møter opp på det, forteller Westre.

Hotelldirektøren ser mange fordeler ved å ha ansatte fra mange land.

– Vi prøver å ta i bruk den unike kompetansen de har, for eksempel når vi har buffeter med mat fra ulike land. Da er det flott å kunne spille på de ansatte fra det landet, enten til å lage mat eller hjelpe til med utsmykning.

Powered by Labrador CMS