Ledelse

– Jeg gikk for mye inn i alle sakene og var ikke god nok til å prioritere, sier Siri Mathiesen, regiondirektør NHO Agder.

– Perfeksjonisme er mangel på trygghet

– Som leder må du tørre å gjøre noen valg, sier NHO-direktøren i Agder, Siri Mathiesen. Hun fikk selv føle på kroppen hva som kan skje når man prøver å rekke over alt.

Publisert Sist oppdatert

Jobben til Siri Mathiesen er å fremme næringslivets interesser i Agder, noe som medfører tett kontakt med ledere over hele fylket. Det innebærer også en intens og krevende lederjobb.

Den perfekte leder?

Dagens Perspektiv ser nærmere på perfeksjonistiske trekk blant ledere, og hvordan du unngår at det går på bekostning av deg selv og medarbeiderne dine.

Hun opplevde selv å gå på en smell og at det plutselig ble for mye.

Jobbet mer og sov mindre

– Jeg var begeistret og syntes jobben var kjempespennende, og etter hvert jobbet jeg stadig mer og sov stadig mindre, forteller hun.

I ettertid innser hun at hun prøvde å få til for mye på en gang.

– Jeg gikk for mye inn i alle sakene og var ikke god nok til å prioritere.

Lett å kalle seg perfeksjonist

Mathiesen vil ikke karakterisere seg selv som en perfeksjonist.

– Jeg synes nesten det er litt lettvint å si at man er perfeksjonist. Det høres nesten fint ut, som en annen måte å si at man er veldig nøyaktig. Det handler jo ofte om en manglende evne til å fokusere på hva som er viktigst, sier hun.

Hun mener ledere lett kan bli slukt av jobben, og blant annet må passe seg for alltid å være tilgjengelige.

Det handler ofte om en manglende evne til å fokusere på hva som er viktigst

– Vi er ofte på nett til enhver tid. Gradvis flyttes noen grenser. Vi glemmer at det er en del av arbeidstiden og at det stjeler krefter, beskriver hun.

Ledere stiller høye krav til seg selv

Som regiondirektør i NHO Agder har Mathiesen kontakt med mange ledere, og opplever at mange stiller veldig høye krav til seg selv.

– De fleste ønsker å gjøre en så god jobb som mulig. Og da blir det lett for mye av alt, sier hun.

Må klare å prioritere

Hun mener den viktigste løsningen på dette er å bli bedre til å prioritere.

– Du trenger å være en tydelig leder, både for deg selv og andre. Det er viktig å ha en klar strategi og tørre å ta tøffe prioriteringer og velge noe bort.

Det handler etter hennes oppfatning om å se hva som er mulig å få til med de ressursene og det handlingsrommet man har.

– Ofte dreier det seg om å klare å løfte blikket og tenke litt nytt. Kanskje man kan får mer ut av arbeidstimene ved å jobbe på tvers av avdelinger eller på nye måter.

Du må tørre å ta tøffe prioriteringer og velge noe bort

Godt nok

Mathiesen forteller om da hun var ansatt som jurist i et departement, og de innførte en ny standard som de kalte «Godt nok».

– Poenget var å unngå at folk skrev en avhandling hver gang de skulle vurdere noe, eller at de ble sittende og file på ting i evigheter. Den nye standarden ga fortgang i sakene fordi den definerte hva som skulle til for at noe var forsvarlig og bra nok, uten at man skulle bruke overdrevent mye tid på det.

Hun mener «godt nok» kan være en god rettesnor også i andre virksomheter.

– Perfeksjonisme er ofte mangel på trygghet. Du må innse at du ikke rekker å gjøre alt like godt. Du er nødt til å gjøre noen valg og være tydelig som leder på hva som er prioritert og hva som ikke er prioritert.

Du må innse at du ikke rekker å gjøre alt like godt

Å gjøre noen valg

– Hvordan gjør man dette i praksis?

– Det er viktig å ha backing fra toppledelsen når du skal ta valg, flytte på folk eller gjøre endringer. Og så må du være tydelig overfor resten av organisasjonen, så ingen er i tvil om hva som er viktigst, sier hun.

Som leder kan det også være viktig å hjelpe de ansatte med å gjøre prioriteringer i sin arbeidshverdag.

– Det er mange som elsker å file på alt. Det kan hende de trenger litt hjelp til å prioritere hva som er viktigst å få gjort og når noe er godt nok. Ellers kan jobben gå på bekostning av både fritid og søvn, sier hun.

Powered by Labrador CMS