Ledelse

Protestmannen, Svein Inge Olsen.

Protestmannen

Protestfestivalen er en festival mot apati og likegyldighet, sier festival-gründer og primus motor Svein Inge Olsen.

Publisert Sist oppdatert

For 20. gang har den såkalte Protestfestivalen blitt arrangert i Kristiansand. Det er en type debattfestival som er noe mye mer enn det navnet umiddelbart innbyr deg til å tro.

Protestfestivalen er en festival mot apati og likegyldighet, sier festival-gründer og primus motor Svein Inge Olsen.

Vi er Nordens verdifestival, fortelles det på plakater rundt om i Kristiansand. En uke i september krydres Kristiansand med debatter, dueller, foredrag og samtaler. Det vises kunst, filmer og holdes konserter. I år har det vært debatter om ulikhet, lederlønninger, døden og verdier – for å nevne noe.

Hensikten er at alle skal få slippe til, enten man er professor, lagerarbeider, musiker, forfatter eller overlege.

– Vi bryr oss ikke med hva våre deltakere mener, men at de faktisk mener noe, pleier Olsen å si.

Og selv om Stiftelsen Christiansand Protestfestival i dag har eget råd og et eget styre, hvor også kommunen er representert, er det Olsen som er Mr. Protestfestivalen.

Det startet for 20 år siden. Da var han inne i en veldig dårlig periode i livet, forteller Olsen selv. Han satt seg ned sammen med to andre og drodlet fram et slags konsept. Den ene av de tre, dramatikeren Kai Magne Erland, hadde jobbet med år 2000-feiringen i Kristiansand kommune, og hadde god erfaring med å lage festivitas.

«Håper vi aldri får se dette igjen», skrev Fædrelandsvennen.

Svein Inge Olsen ringte sin venninne Vigdis Hjorth og spurte henne hva hun synes om konseptet og navnet «Protestfestivalen».
– Kult navn! Dette trengs, var hennes umiddelbare svar, og dermed var de i gang.

Det første året ble kaos, og veldig vanskelig. Olsen & co fikk totalslakt i pressen.

«Håper vi aldri får se dette igjen», skrev Fædrelandsvennen.

Men de hadde sådd en spire. Olsen fikk brev. Fra dikteren Triztian Vindtorn, fra NRK-legende Erik Bye og fra en lang rekke kjente og ukjente mennesker som hadde hørt om protest-prosjektet.

Derfor ga de ikke opp. De prøvde seg fram, og fikk på mirakuløst vist med seg folk som ikke akkurat frekventerer enhver lokal tombolabod rundt om i Norge. I dag tar både politikertopper og kulturkjendiser gjerne en tur til Kristiansand i september.

Bod Geldof, rockestjerna bak Live Aid, mener at Protestfestivalen bør ut til hele verden.
Og eksport har det blitt. Dog ikke til hele verden – men til hovedstaden. Samme uke som festivalen går av stabelen i Kristiansand, har det de siste årene blitt arrangert «protestdag» på Kulturhuset i Oslo sentrum.

Svein Inge Olsen er det man med rette kan kalles en kulturpersonlighet.

Han har arrangert festivaler, gitt ut bøker og drevet med musikk i årevis. Selv hevder Svein Inge Olsen å være en «anarkistisk liberal konservativ med legeskrekk». Han er kjent som hypokonder, og er livredd for å dø.

Og da både Erik Bye og Per Fugelli var dødssyke, var det de som måtte trøste Svein Inge Olsen.

Svein Inge Olsen er 56 år, han er setesdøl, men bor i dag i Kristiansand.

Powered by Labrador CMS