Ledelse

Å starte egen bedrift fører med seg mye jobb. Det kan gå ut over helsa.

Rovdriften på ansatte i gründervirksomheter er helseskadelig

Eiere av små og mellomstore bedrifter innrømmer at mangelen på tid setter press på deres ansattes helse og produktivitet, viser en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Nesten to tredjedeler av SMB-eiere tror at rovdrift på ansatte med overtidsdrevet kultur er usunt. I Norge sier 42 prosent at tidsmangel har en negativ innvirkning på de ansattes personlige helse, viser en ny undersøkelse fra Salseforce.

Jobber mye

Majoriteten (48 prosent) av små og mellomstore bedriftseiere i Norge jobber mellom 31 og 40 timer i uken, noe som er veldig nær gjennomsnittet i Europa, Midt-Østen og Afrika.

Likevel befinner mange seg i en situasjonen hvor de må jobbe utenfor normal arbeidstid. I følge en ny undersøkelse fra Salesforce blant 2500 småbedriftseiere i Europa, Midtøsten og Afrika.

Av respondentene i Norge svarer 1 av 4 at de aldri at de aldri jobber på nasjonale høytidsdager (25 prosent). Og bare to prosent sier de aldri jobber i helgene.

 

To tredjedeler av SMB-eiere (62 prosent) sier at såkalt rovdriftskultur, der ansatte må jobbe altfor mange timers overtid, er usunt.

Men likevel innrømmer 22 prosent av norske eiere at de har en slik arbeidskultur, og 42 prosent av dem sier dette har en negativ innvirkning på helsen til egne ansatte. Såpass negativt at over 28 prosent melder at ansatte har måttet ta sykefravær av psykiske årsaker.

Foto Michael Zink er leder for Salesforce i Norden.

– Det undersøkelsen gjør krystallklart er at tid, eller mangelen på tid, har en skadelig effekt på den gjennomsnittlige helsen i bedrifter og deres ansatte, sier Michael Zink, leder for Salesforce i Norden.

Alt fra strategi og planlegging til opplæring, salg og produktutvikling, kundeservice og markedsføring, avhenger ifølge Zink av å ha tid til faktisk å kunne fokusere tid og ressurser på en intelligent og produktiv måte.

– Men jo mindre tid eierne har, desto mindre sannsynlig blir det at de får oppmerksomheten de trenger fra sunne og produktive medarbeidere, sier han.

Tid, eller mangelen på tid, har en skadelig effekt på den gjennomsnittlige helsen i bedrifter

Vil gjenvinne tid

Nesten halvparten (48 prosent) svarer at grunnen til at de startet egen bedrift var fordi de var motivert av bedre balanse mellom jobb og fritid. Men i dag tror bare en tredjedel (32 prosent) at de faktisk har fått dette til. Undersøkelsen indikerer et tydelig behov hos daglige ledere for å gjenvinne egen tid fra sin daglige drift. Der kan teknologi hjelpe, heter det.

For eksempel er over 38 prosent enige om at nye teknologier som tilkoblede enheter (IOT), kunstig intelligens og robotisert automasjon vil frigjøre tid i deres bedrifter, mens 35 prosent norske bedriftseiere mener teknologien allerede har gjort de ansatte mer produktive enn de var for to år siden.

Powered by Labrador CMS