Annonse
Amy Klobuchar, Pete Buttigieg, Bernie Sanders og Elizabeth Warren i debatt sendt av CNN tirsdag.  Foto: AP / NTB scanpix    

Sanders og Warren fikk gjennomgå under TV-debatt

«Urealistisk» og «ikke politisk holdbart» var noe av kritikken senatorene Sanders og Warren fikk for sin politikk i tirsdagens debatt i kappløpet om å bli partiets presidentkandidat.

Kritikken gjenspeiler dilemmaet for Demokratene foran neste års presidentvalg. Skal de gå inn for radikale reformer som stadig flere demokrater ønsker, men som kan skremme bort moderate og uavhengige velgere, eller skal de nominere den kandidaten de tror har best sjanse til å slå president Donald Trump, som alle demokrater vil ha ut av Det hvite hus.

Det var særlig forslaget om gratis helsehjelp for alle som fikk gjennomgå i debatten i Detroit, hvor ti demokrater deltok.

77 år gamle Sanders' forslag er et svært omdiskutert tema i et land hvor folk flest må skaffe seg privat helseforsikring, noe mange ikke har råd til.

– Helsehjelp er en menneskerett, ikke et privilegium, slo Sanders fast under TV-debatten i Detroit og fikk støtte fra Warren.

Helsehjelp

På spørsmål fra programleder Jake Tapper om han kunne garantere fagforeningsmedlemmer at hans forslag til helsedekning er så god som den de har nå, svarte Sanders at hans forslag er bedre.

– Det vet du ikke noe om, Bernie, skjøt Ohio-demokraten Tim Ryan inn.

– Det vet jeg, det. Det var jeg som lagde det forbaskede forslaget, smalt Sanders tilbake, skriver Washington Post.

Pete Buttigieg fra Indiana foreslo et system der folk kunne få offentlig helsehjelp, men samtidig beholde privat forsikring om de ville.

Snakket mest

Også tilstedeværelsen i Afghanistan, klimatiltak, skatt, våpenlover, situasjonen ved grensa til Mexico og alderen til kandidatene var tema under debatten.

Kritikken Warren og Sanders fikk, håndterte de med stø hånd, mener flere amerikanske kommentatorer. Det var imidlertid også de som fikk mest taletid, ifølge CNN.

Washington Post skriver at Warren og Sanders ikke sto overfor mange problemer underveis, men at det var førstnevnte som holdt seg mer balansert. CNN mener det var Sanders som formidlet sitt budskap best og livligst, bedre enn Warren.

Det mange lurte på på forhånd, var om Warren og Sanders kom til å kritisere hverandre for å markere hvem som er den mest progressive kandidaten. Men det unngikk de, og de konsentrerte seg om å forsvare seg mot bølgen av kritikk fra sentrumskandidatene som frykter at demokratene kastet bort muligheten til å sparke Trump om de har for radikale forslag.

Til dyst igjen

I tillegg til de nevnte demokratene deltok også John Hickenlooper, Amy Klobuchar, Beto O'Rourke, Steve Bullock og John Delaney i debatten.

Ifølge CNN trengte det unge stjerneskuddet fra Texas, Beto O'Rourke, å gjøre en god figur for å få fart på en kampanje som ikke har tatt av, men det greide han ikke helt. Han virket for stiv og velregissert og fjernet dermed ikke inntrykket av at han er en lettvekter.

Og Klobuchar fra Minnesota, som forsøker å framstå som den moderate kandidaten som best kan stjele velgere fra Trump i rustbeltet i Midtvesten, der Trump vant valget i 2016, klarte heller ikke å bruke anledningen til å få sin kampanje til å ta av.

Onsdag er det ny debatt. Da skal Cory Booker, Julián Castro, Kirsten Gillibrand, Michael Bennet, Andrew Yang, Bill de Blasio, Tulsi Gabbard, Jay Inslee, Joe Biden and Kamala Harris til dyst.

Annonse
Annonse