Ledelse

Jon Steven Hasseldal er den eneste av landets tolv politimestere som ikke er jurist. Bildet er tatt da Øst politidistrikt fikk besøk av statsminister Erna Solberg i oktober 2018.

Se – en politimester uten master i jus

– Jeg har aldri opplevd at dette har lagt noen begrensning på utførelsen av mitt virke.

Publisert Sist oppdatert

Slik oppsummerer politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt spørsmålet om hvordan det er å være Norges eneste politimester uten master i rettsvitenskap, det vi i dagligtale gjerne kaller jurist.

– Øst politidistrikt opplever det vi vil betrakte som en masseflukt av påtalejurister og sliter fortsatt med å ansette i ubesatte stillinger. Etter vår oppfatning kan vi ikke se bort fra at det kan ha noe med ledelsen av distriktet å gjøre, svarer leder Are Skjold-Frykholm i Politijuristene.

LES MER | Politijuristene: – Dårlige resultater og masseflukt av påtalejurister

Politijuristene liker det ikke

– Av hensynet til den enkelte borgers rettssikkerhet har det tradisjonelt vært nærmest utenkelig at andre enn jurister kan og bør besitte stillingen som politimester, sa Politijuristenes leder Are Skjold-Frykholm til nettstedet Juristen etter at det ble kjent at utlysningsteksten for stillingen som politimester i Oslo ikke inneholdt noe krav om master i rettsvitenskap.

Politijuristene er fagforeningen for jurister ansatt i politiet og har rundt 1.100 medlemmer.

Vurderer å søke i Oslo

Foto Hvem skal inn? Dagens Perspektiv lanserte tidligere i år 12 kandidater til politimesterjobben i hovedstaden. Hasseldal er en av dem.

Jon Steven Hasseldal er her eksempelet på det «nærmest utenkelige».

Hasseldal er sjef i sitt tredje politidistrikt. Siden 1. januar 2016 har han ledet Øst politidistrikt, landets nest største med rundt 1.800 medarbeidere som betjener 700.000 innbyggere i 38 kommuner i Østfold og Akershus. Oslo kan bli det fjerde.

– Jeg har enda ikke tatt stilling til om jeg vil søke på stillingen i Oslo – er i tenkeboksen, svarer han på direkte spørsmål fra Dagens Perspektiv.

LES MER | Her er 12 kandidater til å bli politimester i Oslo

Problemfritt

Jeg ikke opplevd at det har vært noen utfordring at jeg ikke har master i rettsvitenskap.

Hasseldal har en bachelor i juridiske fag i tillegg til Politiskolen og faglig opplæring i regi av Riksadvokaten.

– I mine over åtte år som politimester har jeg ikke opplevd at det har vært noen utfordring at jeg ikke har master i rettsvitenskap. Jeg er tildelt påtalemyndighet av Kongen i statsråd og forvalter denne på linje med andre politimestere uten noen problemer. I mitt virke som politimester har jeg til nå ikke opplevd at dette har lagt noen begrensning på min utførelse, sier han til Dagens Perspektiv.

Virksomhetsledelse viktigst

Hasseldal har en mastergrad i ledelse fra Copenhagen Business School.

– Denne utdanningen opplever jeg som vel så relevant for en politimester i stort politidistrikt. Det meste av en politimesters gjøremål består i konsern-/virksomhetsledelse, ikke juridiske utredninger. I den grad det trengs får jeg det utredet før jeg selv fatter en beslutning. Slik jeg vurderer det bør man til så viktige stillinger som politimester stille krav om utdanning på masternivå innenfor relevante fagfelt.

Unntak i loven

Fagforeningen viser til at politimesteren er den øverste lederen for politidistriktets lokale påtalemyndighet og legalitetskontrollør av politiets maktutøvelse og viser til Straffeprosessloven § 55 krever at politimesteren skal ha «juridisk embetseksamen eller mastergrad i rettsvitenskap».

Den samme loven definerer også unntaket: «Kongen kan bestemme at en politiembets- eller tjenestemann som nevnt i første ledd nr. 3 skal tilhøre påtalemyndigheten selv om han ikke har juridisk embetseksamen eller mastergrad i rettsvitenskap.»

PS! Et vikariatet ut oktober i år som Hasseldals visepolitimester er nå lyst ut. Årsaken er at Atle Roll-Matthiesens konstituering er utløpt og at den faste visepolitimesteren, Arne Jørgen Olafsen, fortsatt er midlertidig leder av Politiets utlendingsenhet.

Jon Steven Hasseldal (48)

  • Stilling: Politimester i Øst politidistrikt

  • Utdanning: Politihøgskolen, Master of Public Administration fra Copenhagen Business School, Ledelse og organisasjonsutvikling II og Topplederprogrammet fra Politihøgskolen.

  • Karriereglimt: Tidligere politimester i Østfold og Sunnmøre politidistrikt. Totalt mer enn 25 års erfaring fra politiet: Tidlig i sin karriere jobbet han ved Oslo politikammer, beredskap, etterforskning, UP, utenlandstjeneste for FN. Senere lensmann ved Froland lensmannskontor, distriktsleder i Agder og Rogaland i Utrykningspolitiet og politistasjonssjef i Agder politidistrikt.

Powered by Labrador CMS