Annonse
Foto: Anita Myklemyr
Navn i uken
Jacob Schram

Skal fly etter Kjos

Onsdag denne uken kom nyheten: Jacob Schram blir toppsjef i Norwegian. Han overtar formelt spakene – og gjeldsberget – i flyselskapet fra nyttår.

Tidligere toppsjef Bjørn Kjos har rukket å bli 73, og hadde lenge snakket høyt om at selskapet måtte se seg om etter hans etterfølger. I sommer gjorde han alvor av truslene om sin egen avgang.

Finansdirektør Geir Karlsen ble satt på som fungerende konsernsjef, men først denne uken fikk vi altså vite hvem som skulle inn i jobben på permanent basis.

Valget falt på Jacob Schram. Han er kanskje ikke den næringslivstoppen «alle» kjenner navnet på, men han har solid erfaring fra store organisasjoner, sist som Europasjef i Circle K. Schram sluttet i selskapet i fjor, etter at stillingen hans ble fjernet i en global omorganisering av konsernet.  

Før Circle K var Jacob Schram toppsjef i Statoil Fuel & Retail. Han var sjef da bensinstasjon-virksomheten ble løftet ut av Statoil-konsernet for å stå på egne ben. Selskapet ble børsnotert, og Schrams drøm var at selskapet skulle vokse i Europa.

I boken «Essensen av business» skriver han at han var forberedt på at selskapet kunne bli kjøpt opp, men ikke på hvor tidlig det faktisk skjedde.

Han skriver, overraskende åpent til en toppsjef å være, om det første sjokket og skuffelsen da han fikk vite at Statoil Fuel & Retail skulle selges. Eventyret var over – og det bare etter ni kvartalspresentasjoner. Det var slik han følte det.

– Det var som å bli giftet bort til noen vi aldri hadde møtt. Du må bare håpe at «foreldrene» dine har funnet en god kone til deg, uttalte Schram til Dagens Perspektiv.

Men han gikk raskt over i «et profesjonelt modus», og ble med over til den canadiske kjøperen. Han var sentral da konsernet gikk for en gigantisk merkevareendring der rundt 10.000 bensinstasjoner verden over skulle skifte navn.

Her hjemme ble Statoil-stasjonene omdøpt til Circle K; et navn vi knapt klarte å uttale. Men det ble en merkevareendring som gikk bedre enn noen kunne forvente.

Jacob Schram er som type engasjert, kundeorientert, strategisk og analytisk. Kanskje er han som ledertype ikke så ulik Kjos? Det vil tiden vise. Han har imidlertid ikke kjennskap til flybransjen fra før.

Til sitt forsvar har han sagt at han i sin tid som konsulent i McKinsey vant til å måtte sette seg inn i nye bransjer. Han er sier også at han er trygg på at det finnes mye kompetanse i Norwegian.

Schram uttaler til NRK at det viktigste i den nye jobben blir å videreføre det arbeidet pågår med å sikre den finansielle situasjonen og sikre kontroll med balansen. Derfra gjelder det å få en mer stabil plattform for lønnsomhet.

Det er et tranformasjonsprogram på gang. Det betyr i klartekst: endringer. Når dette er på plass, skal veien stakes ut for fremtiden.

Når og hvis man kommer så langt, er Schram på mange måter på «hjemmebane». Da er det igjen kunder, strategi og merkevarebygging som gjelder.

Før dette står øverst på arbeidslista, må imidlertid den finansielle situasjonen løses. I tillegg må bransjen møte alt det som måtte komme av nye klimakrav, fra både myndigheter og kunder.

Annonse
Annonse