Annonse
I sentrum: Hilde Merete Aasheim blir ny konsernsjef i Hydro. Hun overtar etter Svein Richard Brandtzæg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Karrieresteg
Hilde Merete Aasheim blir ny toppsjef i Hydro

Skal rydde opp i Brasil

Hilde Merete Aasheim har mer enn 30 års erfaring fra norsk og internasjonal industrivirksomhet, blant annet fra Elkem og Statoil. Hun er i dag konserndirektør for Hydros forretningsområde Primæraluminium.

Mandag morgen ble det kjent at hun fra 8. mai overtar som toppsjef i det tradisjonsrike selskapet – og blir dermed Hyrdos første kvinnelige konsernsjef.

Kulturministeren jubler, så da har nok Hydro-styret funnet rett kvinne til å overta etter Richard Brandtzæg (61), som nå gir seg som toppsjef i Hydro etter 10 år.

Brandtzæg blir i selskapet ut året. Han vil fungere som rådgiver for den nye konsernsjefen og Hydros teknologistyre.

Brasil-trøbbel

Det er et Hydro med store utfordringer etter at en flom første til utslipp ved aluminiumsraffineri Alunorte i Brasil. Utslippene etter flommen førte til at produksjonen ble halvert og Hydros omdømme i Brasil fikk en stygg flenge i baugen. 600 millioner kroner i kvartalet taper Hydro på den reduserte aktiviteten i Brasil, og bare i 2018 kostet Brasil.trøbbelet 2,9 milliarder kroner.

I sitt første møte med pressen mandag formiddag, understreket Aasheim at «Brasil blir førsteprioritet».

– I dag er fortsatt Hydro preget av utforingene i Brasil med svak inntjening, som også preger hele industrien. Førsteprioritet for meg er å ta i denne situasjonen og sette en klar og tydelig agenda og skape et nytt moment for forbedringer og endringer som skal bidra til mer robusthet og bedre inntjening, sier Aasheim ifølge E24. 

Kvinne med tung industirerfaring

Aasheim er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen og er statsautorisert revisor. Siden 2015 har hun vært styreleder i Norsk Industri. Aasheim har tidligere vært leder for den globale industriforeningen International Aluminium Institute og vært styremedlem i entreprenørselskapet Veidekke og gjødselselskapet Yara.

Hilde Merete Aasheim begynte i Hydro i 2005, som konserndirektør med ansvar for området ledelse og kultur. Fra 1986 til 2005 hadde hun en rekke ledende stillinger i Elkem. Fra 2002 ledet hun silisiumdivisjonen og var medlem av Elkems konsernledelse.

Aasheim er for tiden konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Primæraluminium, en stilling hun har hatt siden 2008. I fjor ble hun av magasinet Kapital kåret til Norges 14. mektigste kvinne.

Ruzicka gir seg i Orkla

(Terje Pedersen / NTB scanpix)

Det er flere toppsjefer som gir seg  i dag. Også Peter A. Ruzicka i Orkla  melder mandag at han slutter som konsernsjef.

Ruzicka blir i stillingen til Orkla har presentert kvartalsresultat 7. mai i år.

– Etter fem år som konsernsjef i Orkla har jeg kommet fram til at tiden nå er inne for å levere stafettpinnen videre. Det har vært fem innholdsrike år der Orkla har opplevd god fremgang på mange områder. Konsernet er godt posisjonert for fremtiden, sier Peter A. Ruzicka i en kommentar.

Har endringsvilje

Hilde Merete Aasheim er kjent for å ta tak i endringsprosesser og gjennomføre dem.

Det var Aasheim som fikk ansvaret for å sørge for at fusjonen mellom Norsk Hydros olje og gassaktiviteter og Statoil gikk så knirkefritt som mulig, da de to gigantene innen norsk industri slo sammen sine virksomheter i 2007.

31.000 ansatte var involvert i fusjonen den gang. 26.000 av dem kom fra Statoil og 5000 fra Hydro. Til tross for forskjellen i størrelse, var Aasheim tydelig på at sammenslåingen  skulle baseres på prinsippet om

likeverdige parter.

– Vi ønsker ikke å ha Hydro-siloer og Statoil-siloer i organisasjonen. Vi vil ikke at det skal være slik at Hydro-folk sitter ett sted i kantina, mens Statoil-folket sitter et annet sted, sa Aasheim i et intervju med Ukeavisen Ledelse den gang.

Hilde Merete Aasheim er født i Larvik i 1958, er gift og har to barn. Hun er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole i Bergen og er i tillegg statsautorisert revisor.

Om sin nye jobb, sier hun følgende:

 – Jeg er beæret og ser frem til å lede Hydro inn i det neste kapittelet sammen med 35.000 kompetente kollegaer over hele verden, sier Aasheim i en pressemelding. 

– Aluminium er det metallet som vokser mest. Jeg er overbevist om at Hydro har det beste utgangspunktet for å være best i den industrien vi er i, sier Hydros påtroppende konsernsjef.

Annonse
Annonse