Annonse
Vi har som vane for å ansette mennesker som mener det samme som oss, har samme kulturelle bakgrunn, gikk på den samme skolen, snakker det samme språket, er av samme kjønn og som minner oss om oss selv som unge. Foto: Scyther5 | Dreamstime.com

Slik fjerner du fordommene dine når du skal ansette

Har du et mål om å ansette mer mangfoldig men ender kun opp med å rekruttere folk som ligner på deg selv? Årsaken kan være skjulte fordommer.

Forfatter og grunnlegger av strategifirmaet Candour, Ruchika Tulshyan deler råd om du fjerner fordommene dine for å få en mer mangfoldig arbeidsstokk på Harvard Business Review.

Først om fremst må man akseptere at man har fordommer som påvirker jobblivet ditt, spesielt når det gjelder rekruttering. Å favorisere mennesker som ligner på oss selv er en av de mest vanlige fordommene.

Vi har som vane for å ansette mennesker som mener det samme som oss, har samme kulturelle bakgrunn, gikk på den samme skolen, snakker det samme språket, er av samme kjønn og som minner oss om oss selv som unge.

Få nye perspektiver

Lag deg en personlig «lærdomsliste» for å bli bedre kjent med problemstillinger som ikke opptar deg selv. Les bøker om undertrykte folkegrupper og lytt til podcaster om kvinnekamp.

Søk deg til bøker, filmer, serier og podcaster som du normalt sett ikke ville ha lyttet til. Det kan være bøker hvor man får perspektivene til innvandrere, funksjonshemmede og urbefolkningen.

Ikke bare vil dette hjelpe deg å oppdage dine egne fordommer som du tar med deg i ansettelsesprosesser, men det vil også gi deg et bedre rammeverk og språk for å oppdage fordommer i bedriftskulturen.  

Etter at ledergruppen har gjennomført intervjuer, spør dere selv: på hvilken måte kan fordommer påvirke dagens avgjørelser?

Ved å stille dette spørsmålet, holder vi oss selv og andre ansvarlige.

Ikke la andre påvirke deg

Dersom flere av lederne skal intervjue en potensiell kandidat, anbefaler Tulshyan at de som står for intervjuene ikke deler tankene sine om kandidaten før de andre har fått muligheten til å intervju hun eller han.

På denne måten kan man utforme sine egne tanker uten å bli påvirket av kollegaer meninger.

En annen metode man kan bruke for å fjerne fordommer er å mentalt bytte ut bakgrunnen til den du vurderer å ansette med en annen bakgrunn.

Tolker du for eksempel engasjement annerledes dersom en kandidat med flyktningstatus hadde vist det sammenlignet med en hvit, norsk mann?

Annonse
Annonse