Ledelse

Trapp ned til ferien

Klarer du å unngå å spurte inn i ferien med høye skuldre? Det kan være et forsøk verdt.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM FERIE Johan Mellnäs, prosjektleder hos svenske Prevent, anbefaler i et innlegg hos magasinet Chef at man trapper ned til ferien, og ikke stuper inn i feriedagene med et høyt stressnivå.

Kanskje lettere sagt enn gjort, men her er i alle fall noen av hans tips:

  • Strukturér ukene før ferien og lag arbeidslister over hva du skal gjøre før ferien. Da får du bedre oversikt.

  • Prioritér. Hva må være ferdig før ferien? Sett rimelige mål. Har du en overordnet leder, kan du be om hjelp til å prioritere.

  • Hvem gjør hva? For at folk skal kunne koble av når de har ferie, bør dere ha en plan for hvem som gjør hva av oppgaver som må bli gjort i ferieperioden. Ta også høyde for at det kan oppstå uforutsette hendelser.

  • Hent deg inn igjen. Selv om du har mye å gjøre før ferien, ikke slurv med å hente deg inn igjen underveis. Forsøk å holde på gode rutiner for søvn, kosthold og trening.

Påvirker ferie-effekten

Førsteamanuensis Christina Nerstad ved OsloMet forsker på motivasjon og jobbengasjement. Hun har gjennomgått en rekke forskningsstudier for å finne ut mer om hva ferien gjør med oss, og anbefaler – som Jonas Mellnäs – nedtrapping før ferien.

I et innlegg hos OsloMet, som også er publisert i Velferd, sier hun at hvis du har veldig mye å gjøre rett før ferien og rett etter ferien, kan de positive konsekvensene av ferien gå fortere over. Dette ifølge en studie fra 2018. Ifølge forskeren krever det å få mest mulig positivt ut av ferien planlegging. Hun anbefaler en gradvis nedtrapping mot ferie og gradvis opptrapping etter ferien.

I sin gjennomgang av feriestudier fant Nerstad ifølge OsloMet at ferien kan gi deg økt jobbengasjement og arbeidsglede. Helse og velvære blir også bedre av ferie. Du får høyere energinivå og tiltakslyst.

Baksiden av medaljen er imidlertid at «ferieeffekten» er kortvarig.

– De positive konsekvensene av ferie forsvinner gradvis etter ferien er over. Studier viser at fra en til fire uker etter ferieslutt så er effekten borte, sier Nerstad i innlegget.

Powered by Labrador CMS