Styreformann i Rosenborg, Ivar Koteng (til høyre) og organisasjonsleder Trond Alstad.
Foto
Ned Alley / NTB scanpix
Rosenborg-bråket

Trenerjakt til besvær

Publisert: 7. januar 2019 kl 10.05
Oppdatert: 7. januar 2019 kl 10.57

3. januar kunngjorde Rosenborg at en lang trenerjakt var over. Eirik Horneland, mannen som ledet ordinære Haugesund til medaljekamp i fjorårets Eliteserie, hadde skrevet under på en toårskontrakt, ifølge Rosenborgs hjemmeside.

Helt siden Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun overraskende fikk sparken med umiddelbar virkning i juli i 2018 har Rosenborg lett etter ny trener. De gikk først høyt ut på banen, men fant raskt ut at Rosenborg ikke lenger er Rosenborg, sett fra det høyere europeiske fotballnivået. Danske Kasper Hjulmand skal ha blitt kontaktet, uten at de klarte å få ham på kroken. Målsetningen om et stort trenernavn ble raskt justert ned. Sarpsborg-trener Geir Bakke som oppnådde en åttendeplass i  fjorårets Eliteserie, takket kontant nei da han fikk forespørselen.

Gikk bak ryggen

Etter en reality check ble Rosenborgs drøm å få inn meritterte Hjulmand som hovedtrener, og Horneland som assistent knust. Begge takket nei til dette. Etter hvert skal tanken om å gi Horneland hovedansvaret ha modnet i RBK-brakka. Sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye er både en tidligere kollega og nær bekjent av Horneland. Bjørnebye skal ha kontaktet Horneland allerede i august i fjor for å høre om hvilke planer han hadde videre. Dette reagerte Haugesund kraftig på. Årsaken er at Horneland opprinnelig hadde en kontrakt, der han nærmest var uoppsigelig. Denne kontrakten ble i oktober, etter kontakten med Bjørnebye, omgjort til en kontrakt med én måneds oppsigelsestid – riktignok på klubbens initiativ, ifølge VG.

Bjørnebye og Horneland mener deres samtale i august bare var en uformell prat mellom venner. Denne historien kjøper ikke Haugesund, som nå trenerer Hornelands overgang til Rosenborg. Kontrakten med én måneds oppsigelsestid er sagt opp. Haugesund har beordret Horneland til å innfinne seg på treningsfeltet 7. januar, og hevder at hans kontrakt først går ut i november 2019.

Kraftige reaksjoner

Styreleder i Rosenborg, Ivar Koteng, er vant med tøffe forhandlinger fra næringslivet, men til tross for tilbud om en drøy million kroner mer på bordet og andre løsninger, har han ennå ikke klart å komme til enighet med Haugesund. Han reagerer kraftig på Haugesunds opptreden i denne saken, sier han til VG.

Saken fortsetter under annonsen

– Vi tilbød dem (FK Haugesund) 1,1 millioner for å kjøpe ham ut av i praksis ni arbeidsdager. En stor sum for at Eirik og assistenten skulle begynne her tidligere i januar, men den løsningen ville de ikke ha, sier Koteng til avisen.

Horneland reagerte også i en pressemelding:

– FK Haugesund og jeg ble tidligere i høst enige om endrede vilkår for min trenerstilling. De nye vilkårene gjelder fra 1. januar 2019. Fra denne dato gjelder følgende oppsigelsesadgang i: «Under arbeidsforholdet og etter utløpet av prøvetiden gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på 1. måned, regnet fra og med utløpet av kalendermåneden oppsigelsen fant sted.», skriver Horneland med advokat Erik Flågan i en pressemelding.

Foto
Den nye Rosenborg-treneren Eirik Horneland må fortsatt vente og se om partene blir enige om overgangen hans. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Konflikten førte til at den planlagte presentasjonen av ny trener ble avlyst. Haugesund hevder at ordlyden i kontrakten med kortere oppsigelsestid ikke spilte på at treneren skulle bli solgt til en annen klubb. Det var andre forhold som gjaldt. Det er derfor kontrakten nå er terminert. Koteng, på sin side, sa til VG at han er sikker på at Horneland blir Rosenborg-trener fra 1. februar.

Etter møter før helgen kom partene ikke videre, til tross for at mer penger skal ha blitt lagt på bordet.

Storebrors makt

Saken fortsetter under annonsen

Denne saken er komplisert. Et av elementene handler om en klassisk problematikk i norsk fotball: Den rike storebroren (Rosenborg) som støvsuger konkurrentene for spisskompetanse. Det har klubben gjort i alle år, både når det gjelder spillere og trenere. Her trodde nok Rosenborg at de hadde funnet et smutthull, i og med at Horneland hadde fått ny kontrakt med kort oppsigelsestid.

Det problematiske ved Rosenborgs opptreden handler om at de i august kontaktet en trener som var under kontrakt.

Idrettsjurister gir Rosenborg rett på dette punktet. Jurist Gunnar Martin Kjenner sier til Aftenposten at Norges Fotballforbund må på banen her, for å se på regelverket. Ifølge Kjenner har Horneland full anledning til å si opp sin stilling, med én måneds oppsigelsestid – også om oppsigelsestiden ikke er avklart på forhånd. Det er det dekning for i arbeidsmiljøloven, mener han.

Foto
Erik Hoftun (til venstre) og Kåre Ingebrigtsen møter snart Rosenborg i retten, og mener oppsigelsene deres er usaklige. Foto: Christian Blom / NTB scanpix

Så var det den evinnelige etikken, da. Horneland har gjort en fabelaktig jobb med et middelmådig lag de siste sesongene. Ved å miste hovedtrener og assistenttrener må Haugesund nærmest starte fra scratch, når oppkjøringen til Eliteseriesesongen starter 7. januar.

Det problematiske ved Rosenborgs opptreden handler om at de i august kontaktet en trener som var under kontrakt.

Rosenborg kan ha jusen på sin side, men fremgangsmåten var uansett uheldig. Hadde Bjørnebye ringt for å forhøre seg med Haugesund om Hornelands situasjon i august, hadde det også blitt rabalder. Men da hadde han i det minste opptrådt ryddig, og klubben kunne ha områdt seg og hatt en dialog med sin trener.

Saken fortsetter under annonsen

Slik situasjonen utspilte seg her, kom ikke denne kontakten før i desember i fjor. Ting skjedde raskt, og plutselig risikerte Haugesund å bli sittende igjen uten trenerteam rett før sesongstart. Det blir det kraftige reaksjoner av.

To parter

Mindre klubber føler seg maktesløse når storklubber som Rosenborg først avklarer ting via bak-kanaler, legger penger på bordet og deretter annonserer i media at saken er klar. Det kreves to parter for å få til en avtale, og denne avtalen ser så langt ut til ikke å tilfredsstille begge parter, for å si det forsiktig. Tilbud om mer penger ser ikke ut til å ha hjulpet. 

Med trenerkonflikten som snart skal opp for retten, og et stadig uløst trenerspørsmål, borger det for en spennende evaluering av berg og dalbaneåret 2018 som skal gjennomføres av uavhengige eksperter.