Annonse
Håkon Haugli, ny administrerende direktør i Innovasjon Norge. Haugli går fra stillingen som administrerende direktør i Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Han tiltrer stillingen 1. august i år. Foto: Esben Johansen / NTB scanpix
Navn i uken
Håkon Haugli blir leder i Innovasjon Norge

Trenger utestemme

Håkon Haugli skal ta over etter Anita Krohn Traaseth som ny toppsjef i Innovasjon Norge. Direktøren for NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter – Abelia – kan ved første øyekast virke skreddersydd til stillingen. Han er teknologi-nerd, snakker om omstilling og grønne skifter på inn og utpust og har en behagelig omgangsform og et velpleid ytre.

Han er rett og slett godt likt.

Sannsynligvis matcher han Traaseth både når det gjelder kompetanse og politisk teft. Han har tross alt en periode (2009 – 2013) på Stortinget bak seg – så han kjenner det politiske spillet som gjerne oppstår rundt offentlige virksomheter som Innovasjon Norge.

Men tør han provosere etablissementet nok til at han bli en interessant leder som lyttes til?

Der har han fortsatt litt å bevise vis a vis sin forgjenger.

Traaseth bommet både titt og ofte på innspill og utspill – men hun ble lyttet til. Hun skapte engasjement og debatt. Hun var den som dro Innovasjon Norge fram fra skyggenes dal – og hun bidro til å endre organisasjonen fra et litt traurig «distriktenes utbyggingsfond» ikke bare i navnet, men også i gavnet.

Selv er ikke Haugli den lederen som er mest opptatt av å være veldig synlig. «Synlighet er nok ikke mitt viktigste mantra», har han tidligere erkjent overfor Dagens Perspektiv.

Nå er det ikke et mål for lederen i Innovasjon Norge å provosere kun for provokasjonens skyld. Men Haugli skal stå i spissen for den offentlige etaten som er nærmest førerhuset når det norske toget tøffer mot en uviss framtid fylt opp med omstilling, grønne skifter og automatiserte arbeidsplasser.

Derfor bør han også ta en tydelig posisjon og snakke med utestemme når det trengs.

Det sies at Håkon Haugli er ganske detaljorientert. Og at det er hans største utfordring som leder, noe han skal være veldig klar over selv også. I Innovasjon Norge kan du fort drukne, hvis du dykker for langt ned i detaljene.  

Denne uken sa Haugli til Dagens Perspektiv at han ønsker å styrke Innovasjon Norges «innovasjonspolitiske rådgiverrolle». Det er positive takter.

For Håkon Haugli har tenkt omstilling i mange år han.

I et intervju i DP fra 2016 snakker han om både delingsøkonomi og faren for et todelt arbeidsliv.

– Endringene vil påvirke arbeidslivet enten vi vil eller ikke, sa Haugli den gang.

Som de fleste ledere med respekt for seg selv, jobber også Håkon Haugli mye. Men han er en sosial type, og henger gjerne med folk fra jobben.

Når Haugli ikke jobber, tar han gjerne en tur «på landet». Han er Oslo-patriot på sin hals, og har bodd mange år i Gamlebyen. Men han eier også en gård der han plukker epler og bær, sylter og fikser opp. Det er rekreasjon for ham og mannen Vebjørn.

Det mest «rampete» trekket Dagens Perspektiv kjenner til er at den kommende Innovasjon Norge-sjefen er veldig glad i å ta bilder av heisekraner.

21. mai fyller Håkon Haugli 50 år. Fra 1. august skal han fylle rollen som administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse