Annonse
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg talte onsdag på FNs klimatoppmøte i Madrid.  Foto: AP / NTB scanpix    
Thunberg

Verdens ledere mangler innsikt

– Jeg har hatt det privilegium å få reise verden rundt. Min erfaring er at mangelen på innsikt er like stor over alt, ikke minst blant dem som vi har valgt til å lede oss, sa Thunberg i en tale på FNs klimatoppmøte i Madrid onsdag.

– Ledere oppfører seg ikke som om det er en nødsituasjon, for da hadde de handlet, sa den svenske jenta, som fyller 17 år om en knapp måned.

I tidligere taler har klimaaktivisten fått oppmerksomhet for følelsesladede oppfordringer til verdens ledere. Denne gangen sa hun at hun vil holde seg til fakta.

– Hvis jeg sier «How dare you» er det det eneste folk hører, sa Thunberg.

Deretter listet hun opp fakta.

– I IPCCs 1,5-gradersrapport, som kom i fjor, konstateres det at om vi skal ha 67 prosent mulighet for å begrense oppvarmingen til under 1,5 grader, hadde vi den første januar 2018 bare 420 gigatonn CO2 igjen å slippe ut. Selvsagt er det tallet lavere i dag, ettersom vi slipper ut 42 gigatonn hvert år, sier Thunberg i en rekke med fakta.

Thunberg langet også nylig ut mot Norge og norsk oljeproduksjon.

– Ved å øke olje- og gassproduksjonen ansikt til ansikt med klimakrisen, bryter Norge rettighetene skjenket hvert eneste barn i verden i henhold til FNs barnekonvensjon, het det i et brev til statsminister Erna Solberg (H), undertegnet av Thunberg og barn fra 13 andre land.

Annonse
Annonse