Annonse
Yngve Slyngstad har sagt opp sin stilling som leder for oljefondet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix.

Yngve Slyngstad går av som sjef for Oljefondet

Dette kom frem på en pressekonferanse onsdag, da resultatet for tredje kvartal ble lagt frem.

Nyheten om at Slyngstad vil fratre som leder for Norges Bank Investment Management kommer kort tid etter at verdien av oljefondet passerte 10.000 milliarder kroner.

– For meg var det en viktig milepæl at fondets markedsverdi passerte 10.000 milliarder kroner 25. oktober. Jeg er stolt over å ha vært med på å bygge opp en ledende internasjonal investeringsorganisasjon med dyktige medarbeidere. Vi har levert god avkastning til det beste for fellesskapet, sier Yngve Slyngstad til NTB. 

Jakter på etterfølger

Jobben med å finne ny leder starter nå. Etter at ny sjef er på plass vil Slyngstad fortsette å jobbe i fondet, med ansvar for å bygge opp satsingen på fornybar infrastruktur. Slyngstad vil da ha base i London, melder Dagens Næringsliv

Sentralbanksjef Øystein Olsen antyder at en ny leder av Norges Bank Investment Management, som oljefondet formelt heter, ikke vil være på plass før tidligst til våren.

På spørsmål fra NTB sier Olsen at man vil se etter egenskaper som investeringskompetanse, kunnskap om forvaltning og lederegenskaper i jakten på en ny leder.

– Det som har vært en veldig viktig egenskap hos Yngve og tidligere ledere, er at man har innsikt i og vet hva dette fondet er. Det er ikke noen hvilken som helst pengebinge, men det norske folks sparekasse, sa han.

Olsen slo fast at det ikke er et absolutt krav at den nye sjefen er norsk. Han understreket imidlertid at ny sjef må forstå norsk språk og kultur og snakke norsk, eller skandinavisk.

Omfattende utdannelse 

Yngve Slyngstad overtok sjefsrollen i oljefondet etter Knut Kjær 1. januar 2008. 

Slyngstad har en omfattende utdannelse. Han har juridisk embetseksamen fra Universitetet i Oslo, er siviløkonom fra Norges handelshøyskole, har en mastergrad i økonomi fra University of California, Santa Barbara og en mastergrad i statsvitenskap fra Université Paris-Sorbonne.

Etter utdanningen tilbragte han fire år i Latin-Amerika, Afrika og Asia på reising, før han begynte å jobbe.

Han har jobbet i NBIM siden avdelingen startet med sine aksjeinvesteringer i 1998, og jobbet som aksjesjef inntil han ble administrerende direktør. Før det jobbet han fire år med forvaltning i Storebrand, da som Chief Investment Officer for asiatiske aksjer.

 

Annonse
Annonse