Foto

fizkes, Istockphoto

Rekruttering

3 litt uvanlige spørsmål for å få et glimt av søkerens «sanne jeg»

Publisert: 6. januar 2020 kl 10.48
Oppdatert: 6. januar 2020 kl 10.56

Lest om ledelse. Jobbsøkere er naturlig nok opptatt av å vise seg fra sin beste side under jobbintervjuet. Men kan noen uvanlige spørsmål få dem til å vise frem litt mer av sitt «sanne jeg»?

Konsulenten Anthony Tjan, leder av Cue Ball Group og forfatter av boken «Good people: The only leadership decision that really matters», hevder det.

I et innlegg hos ideas.ted.com gir han noen tips om spørsmål han mener kan bidra til at arbeidsgiver kan bli litt bedre kjent med jobbsøkerne som mennesker, skriver lederweb.dk.

Om du ikke «kjøper» spørsmålene hans på direkten, så er likevel tankegangen bak spørsmålene interessant. Kan det være lurt å velge noen «uvanlige» spørsmål i intervjuer? Kanskje du kan lage din egen vri?

Her er tre av konsulentens spørsmål:

  • «Kan du nevne et eller to karaktertrekk fra dine foreldre som du ville likt at både du og dine barn hadde arvet?»
    Målet med et slikt spørsmål er ifølge Tjan å skape en skape en samtale som går utenom de «vanlige» svarene som søkerne har forberedt seg på. De må tenke litt, og svarene deres forteller noe om hvilke verdier de faktisk setter høyt. Etter å ha fått den første responsen, er Tjans råd at man følger opp med et åpent spørsmål: «Kan du fortelle mer?» Dette for å lokke frem mer dybde og innhold. Vær tålmodig hvis det oppstår stillhet. La søkeren få lov til å tenke seg om.
     
  • «Hvor mye er 25 ganger 25?»
    Hvorfor slenge ut et regnestykke som dette som et spørsmål til en jobbsøker? Poenget er ikke å finne ut om kandidaten er god i hoderegning. Tjan gjør det etter sigende for å se hvordan folk reagerer på uventede utfordringer og ukomfortable situasjoner. Går de i forsvar? Blir de forlegne eller sinte? Eller tar de imot spørsmålet med et åpent sinn og er villige til å «jobbe med problemet»?
     
  • «Fortell om noen mennesker som du har hjulpet på en positiv måte. Hva vil de fortelle meg hvis jeg ringer dem?»
    Tjan påstår at det kan være mer å hente her enn hos de tradisjonelle referansene. Dette må ikke handle om en kollega. Det kan like gjerne være et familiemedlem, en venn eller en nabo. Konsulenten viser til at organisasjoner trenger folk som kan løfte hverandre. Hvis kandidaten ikke kommer på noen han har hjulpet, er Tjan ute etter å få forstå hvorfor.

 

Saken fortsetter under annonsen