Ledelse

Hjernen er best til å tenke klart og lære noe nytt når vi ikke er stressa, skriver Kari Kværner, forfatteren bak boka "Hjernemysterier – Å lede seg selv" og professor II ved Handelshøyskolen BI.

3 tips for å lykkes med å endre vaner

Vet du litt om hvordan hjernen virker er det lettere å endre egen atferd, ifølge professor Kari Kværner.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Kari Kværner er professor og lege og leder et forsknings- og innovasjonssenter for nye helsetjenester ved Oslo universitetssykehus.

Dagens Perspektiv har tidligere skrevet om hennes bok Hjernemysterier – Å lede seg selv og andre.

Hjernen liker vaner

Kværner er også professor II ved Handelshøyskolen BI, der hun skriver om hvordan du kan bruke kunnskap om hjernen til å lykkes med å endre egne vaner.

Hjernen liker vaner, skriver Kværner. Den slapper av når vi gjør ting vi har automatisert, mens å lære noe nytt krever mer tankevirksomhet. Hvis du vil forandre din egen atferd, må du derfor belage deg på motstand, advarer hun.

Tre råd for nye vaner

Professoren gir på BIs nettsider tre råd om hvordan du skal lykkes med å endre egen atferd.

1. Sett enkle og konkrete mål

Hjernen er dårlig til å multitaske, så det er lurt å fokusere på ett mål av gangen. Når du har funnet ut hva du vil endre, lag en plan for hva du konkret skal gjøre for å nå målet.

2. Skap optimale hjerneforhold

Hjernen er best til å tenke klart og lære noe nytt når vi ikke er stressa. Setter du deg oppnåelige delmål som du kan krysse av underveis opplever du mestring og hjernens belønnings- og motivasjonssystem aktiveres.

3. Lag nye hjernespor

Øv opp nye rutiner som bidrar til at du når målet ditt. Det tar åtte uker å endre en liten vane, så det gjelder å være tålmodig og sørge for at din nye atferd blir en vane.

Selv om hjernen er et vanedyr og viser motstand mot endring, er det fullt mulig å endre den og etablere nye vaner gjennom hele livet, er oppmuntringen fra Kværner.

Powered by Labrador CMS