Ledelse

Fredrik Nilsen jobber med en doktorgradsavhandling om selvkontroll ved Universitetet i Oslo.

3 tips for å styrke ­selvkontrollen

Selvkontroll-forsker Fredrik Nilsen gir råd.

Publisert Sist oppdatert
Pandemien har gjort at mange har fått en hverdag som kan sette selvkontrollen på prøve.
Vi har spurt selvkontroll-forsker Fredrik Nilsen om noen tips til den som vil forsøke å forbedre sin egen selvkontroll.
Nilsen jobber med en doktorgradsavhandling om selvkontroll, og har sammen med kollegaer utviklet en ny måte å måle selvkontroll på.
Les om forskningen hans, og mer om samme tema her:

Ifølge Nilsen er det flere ting man kan gjøre for å styrke selvkontrollen.

Han viser til at treningsprogram for selvkontroll vanligvis har søkelys på: å sette seg mål, overvåke og finne uoverensstemmelser mellom ens mål og hva en faktisk gjør, og gjøre det som trengs for å rette opp i disse uoverensstemmelsene.

– Alle disse prosessene er like viktige, men hva som er utfordringen for den enkelte varierer fra person til person, sier Nilsen.

På oppfordring gir han likevel følgende tips

  • Erkjenn at du faktisk kan klare å forbedre selvkontrollen din
    Hvis du har opplevd flere nederlag, er det forståelig at du kan tenke at selvkontroll er noe du ikke kan endre, men denne antagelsen kan i seg selv være hinderet. Mye forskning støtter at det å ha et «growth mindset» – en tenkemåte som fremmer endring – er viktig.

  • Tenk framover
    Ha gode og konkrete planer for hva du kan gjøre for styrke selvkontrollen. Den gode effekten av tydelige «hvis-så»-regler er et godt eksempel. Dette innebærer at du på forhånd har lagt en plan for hva du skal gjøre hvis selvkontroll-utfordring X oppstår. Det gjør det lettere å handle slik du ønsker når utfordringen faktisk kommer.

  • Ikke værfor ambisiøs, ta ting gradvis
    Selvkontroll kan utvikles og styrkes, men det er samtidig en begrenset ressurs. Tapping av selvkontroll på ett område vil påvirke selvkontrollen på andre områder. Ved nye selvkontrollprosjekter kan en tenke gjennom om det er noen andre energitappende situasjoner en bør unngå, for å ha nok energi til å fokusere innsatsen på det aktuelle prosjektet.

Powered by Labrador CMS