Ledelse

DNB-sjef Terje ­Turnes har hatt mange ulike roller i banken i løpet av sin karriere. Nå er han leder for kontoret i London.

Business as usual for DNB i London – foreløpig

DNB-sjef Terje Turnes i London tror det vil bli «­business as usual» for DNB i den engelske hovedstaden de neste to-tre årene som følge av brexit. Men i et tiårsperspektiv kan bildet bli mer utfordrende.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Storbritannias statsminister Boris Johnson fikk et flertall av stemmene i det britiske parlamentsvalget før jul, ser det nå ut til at landet vil forlate EU 31. januar i år, etter flere års vingling om datoen.

– I det korte bildet er ting greit for oss etter brexit, sier Terje Turnes, daglig leder for DNBs London-kontor. Han forteller at etter at Storbritannia forlater EU, må DNB blant annet ha en midlertidig lisens for å kunne drive finansiell virksomhet i landet. Prosessen med å få en slik lisens går sin gang, og Turnes forutser ikke at det vil bli store problemer med å få det.

– Men vi bruker mye tid på å få på plass alle de formelle tillatelsene vi nå vil trenge for å drive bankvirksomhet i London, sier han.

Mer usikkert om ti år

Ser man derimot ti år frem i tid er bilde litt mer usikkert.

– Jeg tror det vil være mer spennende å se hva som vil skje i et ti-års perspektiv og om London fortsatt vil klare å tiltrekke seg verdens beste talenter. Det vil også bli et spørsmål om hva vi har lov til å gjøre, sier han.

Vi bruker mye tid på å få på plass alle de formelle tillatelsene vi nå vil trenge for å drive bankvirksomhet i London

Turnes viser også til at det hittil har vært mulig å ha bopel i både England og Norge og skatte til begge landene og det har vært en viktig ordning for de medarbeiderne som har ønsket å pendle til jobben i London. Han er selv en av dem som pendler til Norge.

– Innen fem år etter brexit må folk bestemme seg for hvilket land de skal bo og skatte i. Det kan få praktiske implikasjoner for oss, sier han.

Dessuten vil det også bli et spørsmål om hva investorene gjør på lengre sikt.

– Hvis investorer og kunder flytter seg må vi flytte etter, konstaterer han.

Jeg tror det vil være mer spennende å se hva som vil skje i et ti-års perspektiv og om ­London fortsatt vil klare å tiltrekke seg verdens beste talenter

Lei brexit

Selv sier Turnes han er svært interessert i å følge britisk politikk og brexit-prosessen, men brexit er ikke noe det snakkes om på kontoret.

– Vi prater ikke mye om brexit her, for folk er lei hele temaet, sier Turnes.

Som leder av London-kontoret sørger han selvfølgelig for å holde seg oppdatert på hvordan brexit-prosessen kan påvirke banken. Også konsernledelsen i Norge holder seg løpende oppdatert på brexit og har det høyt oppe på agendaen, ifølge Turnes.

– Jeg tror brexit nå kommer til å skje, og jeg opplever at det er mer politisk ro i Storbritannia etter flertallsvalget, men det er fortsatt mye usikkerhet. Fra dag til dag bruker jeg liten tid på å gjette på hva som kan skje, men forholder meg heller til de faktiske realitetene, sier han.

Samtidig gjør han det klart at banken kan tilpasse seg raskt hvis det er nødvendig.

– Vi kan ta organisasjonen opp og ned veldig fort, sier Turnes.

Internasjonalt miljø

Vi treffer Terje Turnes en av de første dagene av det nye året i DNBs lokaler i City i London. Her jobber det rundt 130 ansatte med 21 ulike nasjonaliteter der den største gruppen består av engelskmenn. Kun rundt ti av de ansatte er norske.

– Det er veldig internasjonalt her, og et enormt talenttilfang. Arbeidsspråket på kontoret er engelsk, selv om konsernspråket i DNB fortsatt er norsk, sier han.

Selv har Turnes vært leder for London-kontoret i flere omganger, sist fra 2005 til 2010, før han returnerte som leder her i begynnelsen av 2018. Fra 2010 til 2014 ledet Turnes DNBs baltiske avdeling, og vendte hjem til Norge for å bli en del av konsernledelsen i banken frem til desember 2017.

– Jeg opplevde kulturforskjellene mer da jeg var her første gang, og syns kulturforskjellen er mindre nå. Jeg har jo selv en internasjonal bakgrunn, og jeg tror også noe har skjedd i DNB på disse årene ved at finansmarkedene har blitt mer globale, forklarer han. En annen åpenbar forskjell siden sist han ledet London-kontoret er brexit.

Lite kjent

Som bank i finansdistriktet City i London er DNB relativt lite kjent blant lokalbefolkningen, og banken retter seg kun inn mot internasjonalt næringsliv og bedrifter, ikke privatpersoner.

– Vi er store innen norske globale industrier som shipping, sjømat og olje. Mye av det DNB gjør i London er å hjelpe selskaper innenfor disse sektorene å skaffe nødvendig kapital, sier Turnes.

DNB Markets i London jobber med rente, valuta og råvarer og bistår norske og nordiske selskaper som ønsker å hente kapital internasjonalt.

– Selv om vi kanskje ikke er kjent for mannen i gata her i London, er vi kjent blant de som trenger å kjenne til oss, forteller Turnes og nevner for eksempel at DNB er kjent som en shippingbank.

Fleksibilitet som konkurransefortrinn

Siden banken ikke er like stor i City som de andre finansinstitusjonene har DNB lagt vekt på å fremstå som en svært fleksibel arbeidsplass sammenlignet med konkurrentene. Terje Turnes viser til at banken prøver å legge til rette for å kombinere småbarnsliv med arbeid, at det er større mulighet til å jobbe hjemmefra og at medarbeidere ikke har helt rigide arbeidstider. Dette er ikke vanlig i England der arbeidslivet består av lange dager, gjerne er vanskelig å kombinere med småbarnsliv, og det forventes at du er fysisk tilstede hele tiden.

– Det er det som er vårt konkurransefortrinn når vi skal rekruttere engelske medarbeidere. Vi er langt fra lønnsledende, men det er mulig å kombinere et familieliv og et arbeidsliv. Denne tankegangen har vært en suksess, og vi får tak i de kunnskapsmedarbeiderne vi trenger, sier han.

Jeg føler at vi har fått på plass en god skandinavisk lederstil her

Unik arbeidskultur

Terje Turnes påpeker at arbeidskulturen i Norge er ekstremt egalitært, mens i Storbritannia er det mer regelstyrt. I Norge er det dessuten vanlig at avdelingsledere gir sine ansatte en helt annen frihet en det som er vanlig i England, der kontrollaspektet gjerne står sterkere.

– Jeg føler at vi har fått på plass en god skandinavisk lederstil her, men som leder bruker jeg mye tid på å diskutere kulturen på arbeidsplassen og å skape en balanse mellom den mer prosessorienterte tankegangen som råder på en norsk arbeidsplass og den mer kontrollerte britiske arbeidskulturen.

Han viser til at DNB sentralt har en sterk kultur og felles kjerneverdier.

– Selv om det er en felles internkultur tilpasses kulturen den enkelte organisasjonen slik at uttaket av kjerneverdiene blir litt annerledes hvert sted. Jeg vil si at cirka 90 prosent er kulturelt gjenkjennbart, mens 10 prosent er London-spesifikt, men det vil det også være for avdelingskontorene i Bergen eller Trondheim, sier han.

Til tross for usikkerheten rundt brexit er Terje Turnes optimist når det gjelder den videre utviklingen.

– DNB har klart seg utrolig bra og har et stabilt og godt hjemmemarked. Her i London har vi lagt bak oss et veldig bra 2019 og det er gode utsikter for 2020 så det er relativt god grunn til å være optimist, avslutter han.

Powered by Labrador CMS