Annonse
Etter sin dramatiske utgang av politikken i 2018 – med mobiltelefonkrøll i Iran og en ung iransk kvinne som ny kjæreste, ble Per Sandbergs farvel til toppolitikken mer støyende enn noen av hans mange sprell som politiker – og dem har det vært en del av. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Navn i uken
Per ­Sandberg

Den lettlikte gla’gutten fra Frp

Etter sin dramatiske utgang av politikken i 2018 – med mobiltelefonkrøll i Iran og en ung iransk kvinne som ny kjæreste, ble Sandbergs farvel til toppolitikken mer støyende enn noen av hans mange sprell som politiker – og dem har det vært en del av.

Sandbergs pressekonferanse sammen med kjæresten Bahareh Letnes på en bar i Arendal sommeren 2018 var et ellevilt PR-sirkus og det mest omtalte evenementet under Arendalsuka det året.

Det har vært veldig mye Per Sandberg etter at han trakk seg ut av politikken. Sandberg har for eksempel ikke glidd smooth over i PR- og konsulentbransjen. Han søker seg «vanlige jobber». Som kultursjef i Longyearbyen på Svalbard og som avdelingsdirektør for samfunnsutvikling og drift i Nordre Land kommune.

Det er jobber som han ikke får. Og der hele landet følger med i utvelgelsesprosessen. Så Sandberg flytter like godt til Halden og begynner som landets mest profilerte taxi-sjåfør.

Sånt liker nordmenn. Det er vanskelig å mislike den tilsynelatende uhøytidelige trønderen som alltid har vært en av få politikere som faktisk gjør det de alle streber etter; å snakke rett fra levra. Han sier kanskje mye rart, men han pakker sjelden ordene inn i bomull.

En tilværelse som reality-konge har heller ikke lagt en demper på omtalene av Per Sandberg. Han har deltatt i TV-programmer som «Skal vi danse» og «Charterfeber» og er i disse dager med i «Farmen kjendis», der han ser ut til å ha blitt bestevenn med Rødts profilerte Stavanger-politiker Mímir Kristjánsson. Og folket elsker dem begge.

Per Sandberg har ikke gått den moderne «politikerskolen». Han kommer fra Skogn i Trøndelag og har vært lokalpolitiker i Levanger. Han har jobbet som prosessarbeider ved Norske Skog og til og med vært tillitsvalgt for Fellesforbundet.

I ti år satt han på Stortinget – fra 1997 til 2017, men han tok ikke gjenvalg i 2017.

Fra desember 2015 – til han gikk av i august 2018 – var han fiskeriminister. Per Sandberg var også nestleder i Frp i 17 år. Så han har på ingen måte vært noen «politisk klovn». Per Sandberg har hatt makt, og klart å holde seg i det politiske toppskiktet lenger enn de fleste.  

Per Sandberg og Bahareh Letnes kjøpte seg hus i Halden høsten 2019. Og det siste derfra er at de har kjøpt ærverdige Grand bar i grensebyen.

Det kan bli en utfordring. De som vanket ute i Halden på 90-tallet husker en tid med chesterfieldmøbler, cocktails og vitrineskap med gamle bøker. Grand bar har hatt mange drivere oppigjennom. Problemet har vært at Grand-baren ligger vegg i vegg med Haldens evig attraktive Siste Reis bar – det er der haldenserne alltid ender opp.

Men dersom Sandberg klarer det som for haldensere virker som en umulighet – å få Grand-baren opp å gå – er kanskje ordførerjobben neste prosjekt?

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse