Ledelse

– Det er ikke noe tvil om at det lønner seg å rekruttere bredere til styrer – både geografisk og med tank e på bakgrunn. Men hvordan et menneske resonerer og reflekterer tror jeg er det som klart er viktigst, sier Johan Andresen.

Disse kvalitetene ser Ferd-sjefen etter i jakten på nye styremedlemmer

Styreleder i Ferd og leder for Etikkrådet for Oljefondet Johan Andresen ønsker styremedlemmer som ikke henger seg opp i gamle tankesett.

Publisert Sist oppdatert

– Styret kan rette bedriften inn mot klimaløsninger.

Det sier Johan Andresen.

Under Leading for the future konferansen var styresammensetning og hvordan investorer påvirker fremtidig lederskap på dagsorden.

– Styret har en viktig rolle selv om insentivene ofte kommer fra ledelsen. I de fleste store bedrifter er ledelsen veldig retningsgivende når det gjelder å komme opp med ideer og løsninger, så vurderer styret hva som er de riktige prioriteringene, sier han.

Andresen mener det er de familieeide og mindre virksomhetene som har de mest proaktive styrene.

Vil ikke ha eksperter

Dagens Perspektiv har tidligere intervjuet leder av valgkomiteen i Equinor, Tone Lunde Bakker, som ikke ønsker eksperter velkomne inn som styremedlemmer.

Ferd-eieren sier seg enig.

– Min erfaring er at eksperter er lett tilgjengelige på veldig mange områder, og de bør man trekke inn i utredninger, sier han.– Men jeg er ikke sikker på at det er riktig at man har altfor mange snevre eksperter i styrene.

Dette er også grunnen til at Ferd ikke har valgt å ha jurister sittende i sine styrer. Dersom de trengs, kan de lett hentes inn ved behov, er tanken.

Samtidig tror han det kommer an på hvilken bransje man er i.

– Hvis man er i finansbransjen, er det å ha noen med en dyptgående teknologiforståelse om for eksempel nye forretningsmodeller og blokkjede viktig for medlemmer i et styre. Til en viss grad gjelder dette også klima, sier han og presiserer at det som er viktig er personer med et bestemt tankesett og ikke nødvendigvis eksperter.

– Du må ikke ha jobbet i en NGO, vært på NTNU eller jobbet i et fornybarselskap for å ha det tankesettet styrene i dag har behov for. Man må ha mennesker som forstår hva klimaendringene betyr for oss, hva bedriften må gjøre og hva vi burde gjøre.

Ut med regelryttere

Hvilke kvaliteter burde styremedlemmer ha fremover?

–Man må være mottakelig for nye fakta slik at man ikke forholder seg til gamle, utdaterte forretningsmodeller. Det har ikke nødvendigvis noe å gjøre med alder, bakgrunn, kjønn eller legning. Det har med personlighet og verdier å gjøre, forklarer Andresen.

Tankesettet er i det hele tatt ganske avgjørende. Det handler om å være en bidragsyter og ikke bare en regelrytter.

– Det er ingen tvil om at det lønner seg å rekruttere bredere til styrer – både geografisk og med tanke på bakgrunn. Men hvordan et menneske resonerer og reflekterer, tror jeg er det som er klart viktigst.

Gode styremedlemmer må ifølge Andresen være nysgjerrige. Det holder ikke bare å reagere på informasjonen som kommer inn automatisk.

– Dette er i hvertfall slike kvaliteter vi prøver å se etter når vi rekrutterer til styrer, sier han.

Det haster

Andresen tror suksessfulle ledere vil trenge mange av de samme kvalitetene som det han ser etter i styremedlemmer.

– Jeg tror at et bra verdisett, høy integritet, stor grad av selvinnsikt, evne til å vise generøsitet, evne til å tiltrekke seg personer med de rette egenskapene og det å kunne sette sammen gode team, er helt avgjørende for fremtidens lederskap.

Ledere som er flinke til å kommunisere «sense of urgency» - at det haster å endre seg og at du må tåle, takle og like videreutvikling og lage nye mål for veien videre, mener han også er nødvendig.

– Ledere som kan overtale alle som har interesse i selskapet til å bidra i en annen, mer positiv retning, enn det som ble gjort før, er svært viktig i dag. Slik sett er troverdighet når man foreslår nye ting viktig.

Han understreker at det å bygge troverdig og få felleskapet med seg, ofte er lettere sagt enn gjort.

– Det er lettere å rive ned enn å bygge opp. Jeg tror ikke dette er nye egenskaper, men jeg tror man må tørre å sette dem ut i live, ta risiko og eksperimentere mer. Det å teste ut ting helt til de er vanntette har vi ikke tid til. Det er hvertfall et budskap jeg predikerer, sier han.

Også her er måtehold veien å gå. Det at ledere og ansatte tester ut nye ting, kjører piloter og innrømmer at ting ikke fungerte, men likevel begynner på noe nytt, mener Ferd-sjefen er svært verdifullt.

Gamle hunder nye triks

Under toppledermøtet i Davos tidligere i vinter forteller Andresen at han tydelig merket at det var en endring i bevisstheten til ledere rundt bærekraftsspørsmålene.

– Vi har et nytt kart og en ny terminologi for måten vi snakker om utfordringene vi står overfor. Det er kanskje ikke snakk om en revolusjon, men det har vært en holdningsendring, sier han.

Tror du vi kommer til å få en generasjon nye ledere?

– Vi vil ikke nødvendigvis få en ny generasjon ledere, man har de ledere man har, og noen ganger må man lære gamle hunder nye triks. Noen ganger må man rekruttere noen nye.

Han forklarer at en del tradisjonelle ledere ikke er komfortable med de nye forventingene.

– Da er det helt opp til styret å gjøre endringer. Det har alltid skjedd endringer, spesielt med tanke på teknologiutviklingen, men denne gangen har vi hastverk og vi trenger ledere som er pådrivere, sier han.

Utfordre gamle holdninger

Hva kan virksomheter gjøre for å bli mer bærekraftige?

– Vi må vi teste ut om den måten vi gjør ting på i dag er holdbar eller bærekraftig. Man må forsøke nye ting.

Det kan være alt fra å droppe en produktlinje som for eksempel bare blir solgt om våren og ikke resten av året. Det forklarer at dette kan være mer bærekraftig enn å begynne å selge nye produkter.

– Men det er kanskje ikke like morsomt å selge det inn som en ide. Jeg tror det å utfordre gamle holdninger og tankesett kan være viktig. Da trenger man ledere som tør å ta de kampene, sier han.

Trekker seg ut

Oljefondet er investert i nesten alle børsnoterte selskaper i verden. Det er godt over 9000 virksomheter.

Som leder i Etikkrådet er det Andresens oppgave å gjøre såkalte «negativ screening» for så å komme med anbefalinger om hvilke selskaper som eventuelt skal utelukkes.

Nå har Etikkrådet fått klimakriterier i retningslinjene som du bruker til screeningen.

– De selskapene som fondet trekker seg utfra, vil nok en del andre investorer også vurdere å trekke seg ut i fra. Rett og slett fordi begrunnelsene som vi kommer med er gode, sier han.

Selskapene hvor Ferd eier 40 prosent eller har også fått beskjed om å komme opp med med egne ESG-initiativ (Environmental, social og corporate governance), spesielt når det gjelder klima.

– De må se på sine forsyningskjeder og utslipp og deretter begynne å lage noen overordnede parametere for hvordan vi kan begynne å måle. Bedriftene skal kunne måle det som er mest relevant for dem og hva som er mest aktuell med tanke på å redusere utslipp med hensyn til klimaet, sier han.

Andresens oppfordring alle investorer til å gi lyd fra seg dersom de har en mening som kan påvirke selskapene i en positiv retning.

– Det har blitt en lavere terskel for mange å hevde sitt syn på hvor selskapene burde investere og ikke, sier han.

Powered by Labrador CMS