Annonse
President Donald Trump fremstilles lite fordelaktig i ny dokumentar. Foto: AP Photo/Andrew Harnik

Dokumentar stempler Trump som narsissist

En rekke psykologer deltar i en ny dokumentar om Donald Trump, der den amerikanske presidenten blir tildelt diagnosen «ondartet narsissist».

Filmen, som tirsdag har premiere på flere nettsteder, har fått tittelen «Unfit: The Psychology of Donald Trump» (Uegnet: Donald Trumps psykologi). Der intervjues flere psykologer som mener de har en plikt til å advare om presidentens psykiske helse ettersom de mener han har den mest destruktive personlighetstypen av alle.

Produsentene hevder at filmen ikke er politisk motivert.

Ifølge psykolog John Gartner har Trump fire klare symptomer på denne typen narsissistisk personlighetsforstyrrelse, deriblant paranoia, narsissisme, antisosial personlighetsforstyrrelse og sadisme.

– Denne type leder dukker opp gjennom historien, og de er alltid uvanlig nedbrytende, sier Gartner, som peker på at den samme merkelappen er gitt til personer som Hitler, Stalin og Mussolini.

– Det som er så merkelig, er at vi ikke er vant til å se denne type ledere i USA, legger han til.

Filmens sentrale premiss – å sette en profesjonell diagnose på en offentlig skikkelse på avstand – er imidlertid langt fra ukontroversielt. Lignende forsøk er tidligere blitt stemplet som uetiske av fagmiljøet.

 
Annonse
Annonse