Ledelse

Daglig leder i Visindi Jenny Homme, rådgiver Mona Wille og student Julie Løvseth.

Fordommer er den største barrieren for flyt av ledere mellom privat og offentlig sektor

En gruppe fra masterprogrammet «Organisasjon, ledelse og arbeid» ved UiO har på oppdrag av Visindi sett nærmere på hva som fremmer og hemmer flyt av ledere mellom offentlig og privat sektor.

Publisert Sist oppdatert

Studentene konkluderte med at fordommer mot de ulike sektorene var den største hindringen for flyten av ledere mellom offentlig og privat sektor.

Prosjektleder Julie Løvseth ble selv sjokkert over egne fordommer og hvordan de ble avkreftet av de 50 lederne studentene snakket med gjennom prosjektet.

– Hos mange sitter disse fordommene dypt. Veldig mange tenker nok at offentlig sektor er veldig tungrodd. Men det kan godt være tilfelle i private bedrifter også. Det handler ikke nødvendigvis om sektor, men hva man gjør.

Studentene kom fram til at det ikke handlet om at offentlig sektor var for tung, men hvilken organisasjon man var inne i og hvilken stilling man hadde.

– Sitter man som leder i en bedrift har man også et styre med mange interessenter. Det er litt som å lede et direktorat med et politisk styre med mange interessenter. Jeg tror ikke forskjellene er så reelle i praksis som man kanskje tenker utenfra, sier hun.

En del av identiteten

En annen ting som overasket Løvseth i arbeidet med rapporten var hvor dypt samfunnsoppdraget til det offentlige sitter i ledere som har vært i en slik jobb lenge.

– Prososial motivasjon handler om at enkelte drives av en helt særegen vilje til å ville gjøre noe for noen andre enn seg selv og hvordan denne motivasjonen blir implementert i folk som har en offentlig jobb. Det er veldig fint at folk blir så drevet av et samfunnsoppdrag. Det blir en del av identiteten til lederen, sier hun.

Studentene peker også på at det finnes et stort kunnskapshull på offentlig og privat ledelse i Norge. Det var litteratur på både privat og offentlig ledelse – men lite forskning som sammenligner og ser på flyten.

– Det eneste vi fant var at sektorpreferanser var så fastlåst at det ikke er noe vits å undersøke.

Fagfelt som offentlig ledelse er egne studer på Universitetet i Oslo. De går ut i fra at forskjellene mellom ledelse i det private og offentlige er for store til å skape flyt på tvers. Andre fag, som ledelsesteori, mener at ledelse er det samme uabhengig av sektor.

– Hvis ikke man har forskning på hva som hemmer og fremmer flyten, vil det bare bli mer fordommer, sier Løvseth.

Et annet moment som er med på å hemme flyten mellom det offentlige og private er dagens pensjonsordning.

– Pensjonsordningen gjør at det er vanskelig for arbeidstakere å gå fra offentlig til privat sektor, sier Løvseth.

Det var flere ledere studentene har snakket med som fortalte at de hadde hatt jobber i privat sektor da de var yngre og hadde byttet over til offentlig sektor i senere.

– Å gå over til privat sektor igjen var litt skummelt for dem fordi de mistet mye av pensjonsrettighetene sine og måtte starte på null igjen, forklarer Løvseth.

Jobbe døgnet rundt

En av fordommene om privat sektor er at man må jobbe døgnet rundt. Dette kan være en barriere for ledere i det offentlige som tror at de ikke kan kombinere fritid med en jobb i det private. Dette viste seg derimot å kun være en myte.

– De som hadde jobbet i begge sektorene sa de jobbet like mye i det offentlige som i det private. Denne fordommen viste seg å bare være en myte ifølge de lederne vi snakket med som hadde jobbet i begge sektorer.

Daglig leder i Visindi, Jenny Homme, er overrasket over hvor mange fordommer og forestillinger det finnes der ute.

– Det er gunstig for Norge å få til flyt mellom offentlig og privat sektor. Det handler om mennesker og det kan man ta med seg uansett hvilken vei man går. I det private er det fokus på gode resultater. Du skal få mest mulig ut av hver eneste krone. I det offentlige er man mer opptatt av oppdraget, det skal være god kvalitet, bærekraftig, langvarig og godt. Hvis man forener de to motivasjonene, tror jeg vi vil få mer ut fra pengene, sier Homme og viser til at mange prosjekter i det offentlige som har strandet fordi man ikke tenker på de økonomiske konsekvensene.

I bunn og grunn tror hun det handler om hva som motiverer den enkelte leder til å stå opp om morgenen for å gjøre en jobb.

– Før var det mer fokus på lønn og vekst, nå prioriteres samfunnsoppdrag, bærekraft, verdier, utdanning og miljø høyere. De gode verdiene og samfunnsoppdraget står sterkere. Jobbene er mer drevet av et oppdrag og ikke av penger, mener hun.

Flykter til det offentlige

En jobb-undersøkelse fra Finn.no viser at nesten halvparten av ansatte i privat næringsliv sier at de kan være interessert i å jobbe i offentlig sektor. Det er en økning på åtte prosentpoeng fra januar 2020.

– Vi tror jobbsikkerheten som offentlig sektor kan tilby vil bli viktigere enn lønn for de som skal ut i yrkeslivet fremover. Når samfunnet er som normalt har man mange av de samme godene i privat og offentlig sektor, men de siste 15 årene har verden stått overfor en finanskrise, oljeprisfall og koronakrisen. Dette gjør at det vil bli viktigere for unge å ha en jobb de kan stå i, enn å ha veldig høy lønn, sier Julie Løvseth.

Offentlig gapestokk

Det er lett å mene mye om ledere i offentlig sektor fordi organisasjonene de leder påvirker livene til mange mennesker. Dette tror Homme kan ha en stor effekt på stoltheten til de som jobber der.

– Man blir jo litt redd når man hører om hvordan ledere i det offentlige omtales i media, som under Nav-skandalen og ansettelse av ny oljefondsjef, sier Løvseth som tror en av løsningene kan være at man blir bedre på å fremme støtteapparatet til lederne.

Homme forklarer at ledere i det private som vurderer å gå over til det offentligehar en frykt for handlingsrommet de får i den nye rollen. De er redde for å gjøre noe galt.

– Jeg tror det er en frykt for å ikke strekke til, ikke forstå og for å gjøre noe galt. At man risikerer å bli hengt ut i pressen, sier Homme.

Utdanning skaper skiller

Norsk offentlig sektor er veldig profesjonalisert. I mange offentlige jobber må man ha en viss type utdanning, gjerne på masternivå innen et spesielt fagfelt for å få jobben.

– I Norge handler det litt om hvordan sektorene er bygget opp. Det er synd at man kan bli fastlåst i en sektor ut fra hvilken utdanning man har, sier Løvseth.

Rapporten understreker at man lærer like mye i privat sektor som er verdifullt i offentlig sektor.

– Selv om man ikke alltid forstår de politiske beslutningsprosessene, har du som privat næringslivsleder vært i en lederposisjon med aksjonærer, et styre og interessenter. Du vet hvordan man håndtere krysspress. Det kan være nyttig kunnskap i en offentlig jobb.

Powered by Labrador CMS