Annonse
Åshild Bruun-Gundersen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Navn i uken
Åshild Bruun-Gundersen

Frp-ingeniøren blir lagt merke til

Da Frp gikk ut av regjering i januar i år truet partitoppene med at Granavolden-erklæringen ikke gjaldt lenger. Foreløpig har det blitt med trusler og sabelrasling. Dessuten har koronakrisen bremset mulighetene for partipolitiske soloutspill i Stortinget. Helt til nå.

Åshild Bruun-Gundersen er født i Arendal i 1986. Hun er utdannet byggingeniør fra Universitetet i Agder og jobbet først i Statens Vegvesen før hun tok jobb i det mer Frp-politisk korrekte Nye Veier. Bruun-Gundersen ble innvalgt i Arendal Bystyre i 2007 og har fra 2015 også vært Gruppeleder for Frp i Aust-Agder. Hun ble tidlig omtalt som «ung og lovende» i Frp-kretser.

Som gruppeleder i Aust-Agder skapte hun strid i forbindelse med debatten om ny regionreform. Bruun-Gundersen lanserte like godt en stor Sørlands-region, som skulle spise seg godt inn i Telemark og ha mer enn 700.000 innbyggere. Det endte i en støyende kampvotering om nominering til Stortingsvalget i 2017. Hun vant, og ble valgt – selv det aldri ble noen stor Sørlandsregion.

«Jeg hadde som mål å bli lagt merke til, og det oppnådde jeg», sa hun til Fædrelandsvennen.

Hun ble også lagt merke til på Stortinget. Sist da hun ble den første representanten som fikk påvist koronasmitte. Allerede 12. mars måtte Bruun-Gundersen i isolasjon hjemme i Arendal. Men hun stengte seg verken helt ned eller helt inne. Etter noen dager «kjedet hun seg sånn» at hun tok seg en biltur. Og dokumenterte begivenheten på Facebook. Sånt skaper også oppmerksomhet.

Nå skaper hun ny, og kanskje mer varig oppmerksomhet som saksordfører og sjefingeniør bak den varslede liberaliseringen av bioteknologiloven.

Ap, SV og Frp har alle tidligere sagt ja til eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og tidlig ultralyd. «Det handler om å la familier få en sjanse til å oppleve drømmen om å få egne barn», har Åshild Bruun-Gundersen, uttalt til Aftenposten.

Detaljene i forslaget som presenteres i dag er ikke kjent. Men Bruun-Gundersen har ikke lagt skjul på at dette blant annet handler om eggdonasjon.

Går forslaget igjennom får de tre bio-kameratene Frp, SV og Ap et knapt flertall på Stortinget. I så fall rammer de KrF der det gjør mest vondt.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad – som i likhet med Bruun-Gundersen også startet sin politikerkarriere i fødebyen Arendal – er allerede i harnisk. Han har bedt Frps representanter å «om lytte til samvittigheten» og ikke følge partipisken når forslaget etter hvert skal voteres om i slutten av mai.

Men det er også en farlig vei. Åpnes det for samvittighet for stortingsrepresentantene i dette spørsmålet, er det svært mange i Venstre og en god gjeng i Høyre som også kan tenke seg å skjære ut fra Ropstads smale sti.

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse