Ledelse

Nederlands statsminister Mark Rutte er den fremste talsmannen for EU-landene som vil begrense koronakrisehjelpen.

Glimt av optimisme i fastlåste EU-forhandlinger

I gruppen av «sparsommelige» EU-land er det en viss optimisme å spore på den fjerde dagen med forhandlinger om unionens koronakrisepakke.

Publisert Sist oppdatert

– Fortsatt kan det ende med sammenbrudd. Men det er noe mer håp enn i går kveld, da jeg trodde det var over, sa Nederlands statsminister Mark Rutte mandag morgen.

Også Østerrikes statsminister Sebastian Kurz mener utviklingen går i riktig retning. På Twitter skriver han at det er grunn til å være svært tilfreds med de siste rundene med forhandlinger.

Etter samtaler i mindre grupper i løpet av natten skal EU-lederne igjen møtes i plenum mandag klokken 16.

Finske forsterkninger

Mark Rutte står i spissen for landene som ønsker å begrense omfanget av krisehjelpen til EU-landene som er hardest rammet av koronapandemien.

Gruppen, som kalles «de sparsommelige», består i utgangspunktet av Nederland, Sverige, Danmark og Østerrike. Kvartetten får i tillegg støtte fra Finland.

På den andre siden står land lenger sør i Europa som er hardere rammet av koronakrisen.

Under en middag søndag skal Frankrikes president Emmanuel Macron ha slått neven i bordet. Han sammenlignet Nederland med Storbritannia, som var kjent for sin skepsis til tettere EU-samarbeid før britene til slutt gikk ut av unionen.

Høyner budet

Forhandlingene om krisepakken og EUs nye langtidsbudsjett skulle egentlig vært avsluttet lørdag. Stor politisk uenighet gjør at samtalene ennå ikke er i havn.

Opprinnelig krevde de sparsommelige landene at all krisehjelp måtte gis som lån. Etter hvert har de godtatt en kombinasjon av lån og tilskudd.

Søndag foreslo de 350 milliarder euro i tilskudd og like mye i lån. Mandag er Sverige villig til å «høyne budet» til 375 milliarder i tilskudd, skriver nyhetsbyrået TT.

Et annet betent spørsmål er forslaget om at mottakere av krisehjelp må forplikte seg til å følge rettsstatens prinsipper.

Ungarns kontroversielle statsminister Viktor Orbán har gått hardt ut mot dette kravet. Han mener Rutte må ha lagt ham for hat og sier Ungarn gjerne kan forhandle i en uke hvis det må til for å få Nederland til å droppe kravet om rettsstats-prinsipper.

Powered by Labrador CMS