Ved å utarbeide målene i samarbeid med de ansatte øker eierskapet og forpliktelsen de føler for å oppnå målene, ifølge McKinseys studier.

Foto

iStock

Hvordan sette mål som inspirerer?

Publisert: 20. januar 2020 kl 10.32
Oppdatert: 20. januar 2020 kl 10.40

Mange ledere setter opp konkrete mål for sine ansatte, og evaluerer dem på grad av måloppnåelse i etterkant. Dette kan være en tidkrevende prosess. For noen ansatte oppleves dette som et formelt ritual med liten verdi, i verste fall som en inngripende og demotiverende øvelse.

Det skriver Sabrin Chowdhury og Elizabeth Hioe i en artikkel på nettsidene til McKinsey, et internasjonalt konsulentselskapet for ledelse og strategi. Selskapet har gjort egne studier på hvordan ledere kan sette mål for sine ansatte på en måte som er motiverende og som inspirerer til innsats.

De gir tre råd:

1. Involver den ansatte fra start til slutt

Ved å utarbeide målene i samarbeid med de ansatte øker eierskapet og forpliktelsen de føler for å oppnå målene. Da vil motivasjonen for å nå målene være større.

2. Knytt individuelle mål til virksomhetens formål

Dine ansatte vil være mer effektive hvis de kan se hvordan deres egne mål hører sammen med det store bildet, det virksomheten skal oppnå i stort. Da ser de lettere hva som er den direkte nytten av det de gjør.

Saken fortsetter under annonsen

3. Juster målene underveis

Målene bør ikke være statiske, ved at de settes på begynnelsen av året og ikke vurderes før ved årets slutt når man skal evaluere måloppnåelsen. Virkeligheten endrer seg hele tiden, og målene bør konsulteres og revideres underveis for å være relevante.

McKinseys studier konkluderer med at det å sette mål sammen med den enkelte ansatte kan øke den ansattes forpliktelse og klargjøre deres rolle.