Annonse
Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
Navn i uken

Joker tilbake i Kunnskapsdepartementet

Da Guri Melby 13. mars ble presentert som ny kunnskapsminister fra Venstre, etter at Trine Skei Grande overraskende trakk seg fra både regjering og partiledelse, var landet et døgn inne i korona-lock down og den sedvanlige klemmingen på Slottsplassen uteble.

Men i Kunnskapsdepartementet ble det nok uansett noen ekstra hyggelige «hei, og takk for sist», på den nye statsråden. I et drøyt år fra 2011 jobbet hun som byråkrat i departementet – i dag er hun altså øverste politiske leder. En pen utvikling rent karrieremessig.

Og den politiske karrieren kan merkelig nok ha fått et ekstra løft med koronakrisen. Melby er som ansvarlig for skoler og barnehager en av de tre, fire statsrådene vi ser ofte om dagen. Det er hun som nå åpner opp, sakte men sikket, og som har sørget for at foreldre med hjemmekontor nå slipper å ha de yngste barna på fanget under dagens Teams-møte.

Det er av flere påpekt at Guri Melby var skuffet over at hun ikke var innstilt til en av lederposisjonene i Venstre da partiets verdensberømte valgkomité la fram sin innstilling for noen måneder siden. Men de siste ukene har snudd landet på hodet – og nok en gang blandet kortene i Venstres lederkabal. Også den andre Venstre-kvinnen i regjeringen, Iselin Nyby, har fått koronavind i seilene etter at hun ble næringsminister.

Men de to nestledergutta, Sveinung Rotevatn og Abid Raja, som begge er favoritter til å ta over jobben etter Skei Grande, lever et stille og vanskelig liv i skyggen av korona. Den største favoritten, Rotevatn, synes bare på Twitter, mens Raja sliter tungt med å blidgjøre et kulturliv i desperat koronakrise.

Dermed kan Melby komme som en rekyl inn i diskusjonen om Venstre-ledelsen. Valgkomiteen har bedt om nye lederinnspill innen juni.

Guri Melby er 39 år, men har vært særdeles aktiv i Venstre i over 20 år. Først som kommunestyrepolitiker i Orkdal og bystyrepolitiker i Trondheim. Hun har stått på valg til Stortinget fra Trøndelag og etter at hun flyttet til Oslo, ble hun en profilert lokalpolitiker i hovedstaden. Så ble hun fast møtende vararepresentant på Stortinget mens Trine Skei Grande satt i regjering.

Melby har også vært medlem av Venstres landsstyre siden 2008 og av sentralstyret siden 2010. Hun var leder i partiets programkomité foran stortingsvalget i 2013 og er det også nå, foran stortingsvalget 2021.

Guri Melby ble født inn i en familie av lærere i Orkdal i Trøndelag i 1981. Selv har hun også jobbet mye med undervisning, læring og kunnskap. Hun har vært høgskolelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, lærer ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og rådgiver ved Nasjonalt senter for skriveopplæring og skriveforskning, og altså også vært vanlig ansatt i Kunnskapsdepartementet. Melby har også vært styreleder i Språkrådet.

Hun har en mastergrad i nordisk fra NTNU, og masteroppgaven hennes, «Dialekt og parykk», handlet om dialektbruken i humorprogrammet Team Antonsen. Der tok hun for seg hva den naive, enfoldige nordlendingen som ringer inn og spiller bort trygden i Team Antonsens elleville sketsjer om «Joker Nord», forteller oss noe om språkholdninger og -fordommer.

Nå er hun selv en joker.

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse

Navn i uken

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.

Annonse