Ledelse

Dersom du er leder for en av vennene dine, kan du bli nødt til å gi han kritiske tilbakemeldinger eller ta beslutninger han ikke vi like.

Kan du være venn med en du er leder for?

Å ha et nært vennskap med en du er leder for kan være vanskelig. Åpenhet, tillit og tydelighet er avgjørende, sier ledelsesrådgiver, som gir 5 konkrete råd til ledere.

Publisert Sist oppdatert

Som leder sitter du på informasjon du ikke kan dele og du tar beslutninger som får konsekvenser for de ansatte. Det kan være krevende å kombinere med å være personlig venn med en av de du er sjef for. Men det er ikke umulig.

Det skriver Sabina Nawaz, en internasjonal foredragsholder og ledelsesrådgiver i Harvard Business Review.

Lett å såre

Hun peker på at en slik situasjon kan være en belastning både for vennskapet og rollen din som leder.

Vennen din kan blir såret hvis du gir kritiske tilbakemeldinger eller hemmeligholder informasjon som er viktig for dem. Og det kan skade lederposisjonen din dersom andre medarbeidere mistenker at du forskjellsbehandler dem eller hvis de ikke tør si ifra til deg om ting som angår kompisen din.

Det kan være en belastning både for vennskapet og rollen din som leder

Men det går an å håndtere dette, mener Nawaz. Hun har fem råd til hvordan du kan bevare vennskapet.

5 råd for å bevare både lederskap og vennskap

1. Velg dine venner med omhu

Et vennskap mellom leder og medarbeider krever mye gjensidig tillit. Begge må være modne nok og ha tilstrekkelig selvtillit til å kunne håndtere at den ene er underordnet den andre på jobb.

2. Avstem forventninger fra starten

Som leder vil du ha kunnskap og ansvar som ikke vennen din har, og det må vedkommende være klar over. Vær tydelig fra starten av på hva du kan dele og ikke dele.

3. Vær tydelig i samtalene

Vær klar på om du snakker med vedkommende som en venn eller en medarbeider, enten dere snakker sammen på jobb eller på fritiden. Det kan du markere ved å for eksempel si: «Det er et jobbtema jeg trenger å ta opp med deg» eller «La oss snakke om dette som venner».

4. Vær åpen overfor andre

Det er ryddig å gi beskjed til andre, for eksempel de andre i ledergruppa, om at du har et personlig vennskap med en av medarbeiderne. Da kan det være noen diskusjoner du ikke bør engasjere deg i, for eksempel spørsmål om lønnsnivået til vennen din.

5. Gjør jobben din

Det kan hende du blir nødt til å gi vennen din negativ tilbakemelding eller dårlige nyheter. Selv om du er redd for å såre vedkommende, må du gjennomføre dette, og heller være forberedt på at det kan bli en belastning for vennskapet. Avslutt gjerne med at du ønsker at dere fortsatt skal være venner, men la vennen din få litt rom til å vurdere hva de selv ønsker fremover.

Det kan være vanskelig å navigere mellom vennskap og profesjonelt forhold. Men klarer du å bygge opp en gjensidig tillit og samtidig sette tydelige grenser, er det lettere for vennen din å se at det du gjør som leder er profesjonelt og ikke personlig.

Powered by Labrador CMS