Ledelse

Karrierekvinner har au pair

Det er ikke Norge og Sverige, men østeuropeiske land som topper FN-organisasjonen ILOs statistikk over kvinneandeler i ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse: I flere år har Russland og andre østeuropeiske land ligget øverst på listen når International Labour Organization (ILO) offentlig gjør statistikk over kvinneandel i ledelse.

I den ferskeste rapporten, som kom i fjor, er det syv europeiske land hvor kvinner innehar over 40 prosent av lederstillingene, melder danske Weekendavisen.

De syv landene er: Hviterussland (som topper statistikken med en kvinneandel på godt over 45 prosent), Latvia, Moldova, Polen, Russland, Slovenia og Ukraina.

Sverige og Norge ligger på henholdsvis 11. og 14.plass, begge med kvinneandeler i underkant av 40 prosent.

Nina Smith, økonomiprofessor ved Aarhus universitet som forsker på likestilling, sier til avisen at de østeuropeiske landene er kjønnsstereotypiske i sine holdninger, men likevel drar disse landene i altså fra mange vestlige land.

I Danmark er kvinneandelen blant ledere 27 prosent.

Ekspertene lanserer flere mulige forklaringer.

ILO viser til at de tidligere sosialistiske landene har lange tradisjoner for at kvinnene deltar i arbeidslivet.

I Sovjet-tiden var arbeidslivet oppdelt i manne- og kvinneyrker. Mens sovjetiske menn hadde tekniske eller fysisk krevende yrker, som var bedre betalt, var kvinnene blant annet økonomer og jurister.

Dette var yrker som blomstret opp da markedsøkonomien ble innført.

Andre miljøer, forskere, har pekt på at kvinner i rike land med mer likestilling i større grad tillater seg å dyrke moderskapet.

Nina Smith sier til Weekendavisen at i Skandinavia er levestandarden så høy at man kan få et godt liv også med en lønn som ligger under gjennomsnittet.

Slik er det ikke i Øst-Europa, og hun tror derfor at en del kvinner der er langt mer sultne på å gjøre karriere.

I Øst-Europa er det dessuten tradisjon at de rike kvinner lar barnepiker passe barna.

Å «outsource» barnepass, er ifølge den danske avisen en helt avgjørende betingelse for at mange østeuropeiske kvinner lykkes i lederstilinger. Kvinnene vender ganske raskt tilbake til arbeidsmarkedet etter de har fått barn.

Powered by Labrador CMS