Ledelse

– Vi hadde en kraftig økning i søkere til kursene som hører til masterprogrammet i organisasjon og ledelse i vår, sier Ragna Ann Berge, seksjonssjef for etter- og videreutdanning ved NTNU.

Korona­oppsving i masterkurs om ledelse

Mens nedgangstider vanligvis betyr færre søkere til videreutdanning, har interessen for å bygge på lederkompetansen økt under koronapandemien.

Publisert Sist oppdatert

– Skal dere være med på kurs så må dere hive dere rundt og søke nå, oppfordrer programansvarlig for videreutdanningen «Master of Public Management» ved NTNU, Trond Stiklestad. – Fristen går snart ut, advarer han.

Over 400 potensielle studenter følger hans presentasjon av masterprogrammet fra skjermer over hele landet på webinaret NTNU har invitert til 13. oktober.

Tema er de fire masterprogrammene i ledelse de tilbyr ledere og andre med lederambisjoner som ønsker faglig påfyll neste år.

Foto Skjermdump fra NTNUs webinar 13. oktober om fire masterprogrammer i ledelse de tilbyr neste år.

Det mest etablerte er Organisasjon og ledelse, som har over 1000 deltakere hvert år. Årets nyhet er masteren i teknologiledelse og digital omstilling, som retter seg spesielt mot folk med teknisk, realfaglig og økonomifaglig bakgrunn.

Motsatt av tidligere kriser

Tidligere har NTNU opplevd at etterspørselen etter videreutdanning går ned når det er økonomiske nedgangstider. Det ser ikke ut til å ha skjedd i kjølvannet av koronakrisen i år. Tvert imot.

– Vi hadde en kraftig økning i søknader til kursene som hører til masterprogrammet i organisasjon og ledelse i vår. Det gikk opp fra 1130 i fjor til 1432 i år, forteller Ragna Ann Berge, seksjonssjef for etter- og videreutdanning ved NTNU, men presiserer at hun ikke kan si om det er koronapandemien som ligger bak.

Faglig påfyll for ledere

Dagens Perspektiv har sett nærmere på hva slags kompetanseheving ledere velger og hvilken verdi det har for lederrollen og nye jobbmuligheter.

Ta en prat med deg selv

De andre studietilbudene innen ledelse ved NTNU har søknadsfrist i høst, så der er det for tidlig å si noe om utviklingen.

Vi hadde en kraftig økning i søknader til kursene som hører til masterprogrammet i organisasjon og ledelse i vår

Ser behov for læring og utvikling

En annen utdanningsinstitusjon som har et stort videreutdanningstilbud er NHH. Også de har opplevd økt interesse for sine videreutdanningstilbud under koronatiden, både fra offentlig og privat sektor.

Foto – Mange har et ønske om forfremmelse i etterkant av fullført program, sier direktør for NHH Executive Tore Ingvar Hellebø. Foto: NHH.

– Vårt inntrykk er at både ansatte og arbeidsgivere er blitt enda mer bevisst behovet for læring og utvikling i den omstillingsperioden koronaen har skapt, forteller direktør for NHH Executive Tore Ingvar Hellebø.

Han viser til at to av NHHs masterstudier, «Executive Master of Business» og «Autorisert finansanalytikerstudium», har hatt en økt søkning på på mellom 15 og 30 prosent i høst, sammenlignet med i fjor. Deres ettårige program i endringsledelse har hatt 40 prosent økning i samme periode. Ellers har mange studier om lag samme søkning som før.

Flere universiteter og høyskoler har satset på videreutdanning de senere årene og utviklet nye tilbud, blant annet innenfor ledelse.

Vårt inntrykk er at både ansatte og arbeidsgivere er blitt enda mer bevisst behovet for læring og utvikling i den omstillingsperioden koronaen har skapt

Langsiktig trend nedover

SSBs Lærevilkårsmonitor viser at den lansiktige trenden likevel er at andelen ledere som tar formell videreutdanning går ned. De siste ti årene har andelen gått ned, fra 9 prosent i 2011 til 5 prosent i år.

NTNU kjenner seg ikke igjen i den trenden.

– Vi opplever at det har blitt mer fokus på livslang læring og behovet for å holde seg oppdatert. Søkningen til våre kurs de siste årene øker ikke bratt, men det er en jevnt oppadgående trend, forteller Ragna Ann Berge ved NTNU.

Voksne som vil bygge kompetanse

Deltakerne på kursene NTNU tilbyr innen ledelse er gjennomsnittlig rundt 40 år og kommer både fra offentlig og privat sektor. Ifølge NTNUs egne undersøkelser peker deltakerne på flere grunner til at de ønsker å bygge på sin formelle kompetanse.

– Det handler om faglig interesse og å utdype kunnskapen om eget fagområde. Mange peker også på egenutvikling og det å kunne dokumentere kompetansen sin, forteller hun.

Mange har et ønske om forfremmelse i etterkant av fullført program

Det stemmer godt med bildet NHH har av sine deltakere på Executive-programmet. Tore Ingvar Hellebø peker på at på at mange har et ønske om å ta karrieren til et nytt nivå.

– Mange har et ønske om forfremmelse i etterkant av fullført program. Det å skaffe seg et nytt nettverk kan også bidra til nye jobbmuligheter, beskriver han.

Han peker også på at arbeidsgiverne også ofte er pådrivere for at de ansatte skal oppdatere kompetansen sin.

6 av 10 ledere går på kurs

Men lederkurs kan være så mangt. Alt fra totimerskurs i digitale verktøy du trenger i jobben, opplæringskonferanser eller dagskurs i enkeltemner innenfor ledelse, via mer omfattende lederutviklingsprogrammer og til formelle studietilbud med studiepoeng og kanskje også en ny grad.

Mens bare 5 prosent av ledere tar formell påbygning av utdanningen sin, er det langt flere som tar mer uformelle former for kurs ved siden av jobb.

58 prosent av ledere har deltatt på kurs, seminarer, lederutvikling eller konferanser i løpet av det siste året, ifølge Lærevilkårsmonitoren til SSB. Blant befolkningen som helhet er andelen 49 prosent, så her ligger ledere i toppen.

 
null

Tilbyr egne kurs

– Det er mange som ønsker påfyll av lederkompetanse, bekrefter nestleder i arbeidstakerorganisasjonen Lederne, Liv Spjeld By.

Organisasjonen opplever en stor interesse for karriereveiledning og faglig påfyll. De organiserer nærmere 17.500 medlemmer, med en hovedvekt av mellomledere i privat sektor.

Foto – Det er mange som ønsker påfyll av lederkompetanse, forteller nestleder i arbeidstakerorganisasjonen Lederne, Liv Spjeld By. Foto: Lederne.

Det er et vell av tilbydere på lederkursmarkedet, alt fra universiteter og høyskoler til private kursarrangører, i tillegg til at flere arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner tilbyr egne kurs.

By forteller at organisasjonen Lederne er blant de som selv tilbyr korte kurs i temaer som kriseledelse, møteledelse, ulike digitale verktøy og bruk av LinkedIn.

Da koronapandemien kom til Norge i mars gjorde de om kurstilbudet sitt til digitale kurs, og de har nå 2-3 fulltegnede webinarer i uka.

Etter oppfordringer fra medlemmene startet de også i fjor et større lederutviklingsprogram med plass til om lag 90 deltakere fordelt på tre steder i landet.

Tre viktige temaer

– Det er programmer som går over to år, der lederne får videreutvikle seg som ledere og bygge nettverk med andre ledere, forteller By.

Hun oppfordrer alle ledere til å holde seg faglig oppdaterte og følge med på endringene i arbeidslivet. Det er flere temaer hun mener er nyttige for ledere å få med seg.

– Relasjonsledelse, det å kjenne folka dine og lede gjennom gode relasjoner til de du jobber med, er en kjernekompetanse for alle ledere, nevner hun.

I tillegg mener hun ledere bør sørge for å ha god kompetanse på trepartssamarbeidet og arbeidslivets spilleregler.

Relasjonsledelse er en kjernekompetanse for alle ledere

Et annet tema som kommer for fullt nå som arbeidslivet blir stadig mer internasjonalt mener hun er kunsten å være leder for ansatte fra ulike kulturer.

Generelt mener hun det har stor verdi for ledere å jobbe med egen kompetanseheving.

– Jeg tror alle har godt av å stoppe opp og reflektere litt over sin egen ledelse. Og de arbeidsgiverne som gir sine ledere videreutviklingsmuligheter vil være de som vinner i lengden, sier hun.

Powered by Labrador CMS