Ledelse

Kvinner ble servert flere hvite løgner i tilbakemeldinger enn menn

Et eksperiment som er omtalt i en ny studie avdekket kjønnsforskjeller i tilbakemeldinger på like prestasjoner.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Hvite løgner kan kanskje ha sin funksjon når du høflig skal si noe om frisyren til en venn eller mat du får servert, men når det gjelder tilbakemeldinger på jobben er ikke hvite løgner like lurt.

Noe av poenget med tilbakemeldinger er tross alt å gi folk såpass ærlige innspill at de kan forbedre måten de jobber på.

Når det gjelder hvite løgner i tilbakemeldinger kan det imidlertid se ut som om kvinner er utsatt for dem enn menn.

I alle fall hvis vi skal tro en ny studie fra Lily Jampol og Vivian Zayas fra Cornell University i USA.

Research Digest har omtalt studien fra Personality and Social Psychology Bulletin, og beskriver blant annet en situasjon der deltagere i et eksperiment skulle gi tilbakemeldinger på et middelmådig essay.

Fiktive fornavn på forfatter var oppgitt. Noen av deltagerne fikk vite at det var «Sarah» som hadde skrevet det. Andre fikk oppgitt «Andrew» som forfatter.

Resultatene viste at deltagerne var mer tilbøyelige til å servere hvite løgner til skribenten de trodde var en kvinne.

Skribenten «Sarah» også mer positive tilbakemeldinger enn «Andrew», selv om essayet var det samme.

Et flertall, 65 prosent, oppga at de var klar over at de hadde brukt hvite løgner, men de mente likevel at de ga like sanne tilbakemeldinger til Sarah som til Andrew; noe som viste at de ikke tenkte over at det var noen kjønnsforskjeller.

Hvorfor kvinner ble flere hvite løgner enn menn i eksperimentet, vites ikke. En av flere mulige antagelser fra dem som står bak studien, er at man tror at kvinner har dårligere selvtillit og derfor er «snillere» i tilbakemeldingene.

Research Digest påpeker imidlertid at det å gi kvinner snillere tilbakemeldinger kan være til hinder for dem; fordi de da ikke får gode nok tilbakemeldinger på hvordan de kan forbedre måten de jobber på.

I en annen studie skulle 182 deltagere si sin mening om tilbakemeldinger en leder hadde gitt til en medarbeider. I eksperimentet var det seks alternative tilbakemeldinger, fra den som var mest ærlig og tøff i tonen (hvilket var mest i tråd med lederens faktiske evaluering) til den mest hyggelige, men minst ærlige.

Deltagerne skulle, etter å ha fått vite hvilken tilbakemelding som var gitt, gjette på om medarbeideren var en kvinne eller en mann.

Resultatene viste at to tredjedeler av deltagerne trodde at medarbeidere som hadde fått hyggeligere men mindre ærlige tilbakemeldinger var kvinner. Til sammenligning trodde bare syv prosent at det var kvinner som hadde fått de tøffeste og mest ærlige tilbakemeldingene.

Powered by Labrador CMS