Ledelse

Norges Erna Solberg og Tysklands Angela Merkel blir trekt fram som statsledere som har håndtert koronakrisen på en god og trygg måte.

Kvinner leder landene som takler koronakrisen best

Åtte land får internasjonal skryt for måten de har håndtert koronakrisen på. Fire av dem finner vi i Norden. Det alle har til felles er at landene ledes av kvinner.

Publisert Sist oppdatert

Beslutsomhet, ærlighet, kjærlighet og bruken av teknologi er stikkordene for landene som Forbes mener har taklet koronakrisen best.

Norge, Danmark, Sveits, Finland, Island, Tyskland, New Zealand og Taiwan blir trukket fram av magasinet som land som har respondert best på epidemien. Alle landene ledes av kvinner.

– Selv om andelen kvinnelige statsledere er svært liten på verdensbasis, kan vi slå fast at kvinnelig lederskap under denne krisen har vært svært positiv, skriver ledelse- og strategiekspert Tomas Chamorro-Premuzic i en kommentar.

Kvinnelige kvaliteter

Chamorro-Premuzic drar paralleller til finanskrisen i 2008 hvor flere rapporter viser at banker og nasjoner som ble ledet av kvinner led mindre av krisen enn det selskaper og nasjoner som ble ledet av en majoritet bestående av menn gjorde.

– Det er mer sannsynlig at kvinnelige ledere opptrer mer empatisk, altruistisk, har en større kollektiv forståelse og er mer villig til å unngå å ta store risikoer enn en mer maskulin leder ville gjort. De typiske feminine kvalitetene er med på å redusere smittespredning, skriver Chamorro-Premuzic.

Han peker på at den typiske macho-holdningen om at en sann leder er uovervinnelig kan være svært skadelig under en epidemi og sende feil signaler til innbyggerne som ser opp til statslederne.

Chamorro-Premuzic viser til studier som støtter ideen om at kvinner er bedre til å håndtere helsekriser, inkludert epidemier. Han slår et slag for å øke antallet kvinnelige statsledere i håp om å redusere skadene og spredningen av koronaviruset.

Snakket direkte til barna

Forbes trekker fram statsminister Erna Solbergs pressekonferanse for barn som eksempel på statsledere som viser kjærlighet i måten de håndterer epidemien på. Under konferansen brukte Solberg tid på å formidle budskapet om at det «er greit å være redd».

– Ideens originalitet tar pusten fra oss. Empati og omsorg fra statslederne er ikke hverdagskost, skriver Forbes.

På den andre siden ser man også statsledere som har en lederstil som kan beskrives som «fryktinngytende og autoritær». De har valgt en strategi hvor de klandrer andre land for epidemien, kjefter på journalister som stiller kritiske spørsmål og lyver om konsekvensene.

Forbes mener statsledere som Trump, Bolsonaro, Obrador, Modi, Duterte, Orban, Putin og Netanyahu tilfører den siste kategorien.

Mobiliserte influensere

På Island har statsminister Katrín Jakobsdóttir tilbudt alle innbyggerne å teste seg for Covid-19. Mange land tester kun de som viser tydelige symptomer på viruset eller som jobber i helsetjenesten.

Island har også satt i gang et sporingssystem som gjør at de ikke trenger å stenge ned landet eller skoler.

Verdens yngste statsminister, Sanna Marin, brukte sosiale medier og oppfordret influensere til å spre faktabasert informasjon om viruset siden ikke alle får nyhetene sine gjennom tradisjonelle medier.

Angela Merkel hoppet over stadiene av fornektelse og sinne og gikk rett på sak da hun oppfordret Tysklands innbyggere på en rolig måte til å ta viruset seriøst og informerte om at opptil 70 prosent av befolkningen kunne bli smittet.

Tyskland startet testing umiddelbart og tallene deres er mye lavere enn i nabolandene.

Reagerte raskt

Et av de første landene til å reagere på koronaviruset og sette inn tiltak utenfor Kina var Taiwan. Landets leder, Tsai Ing-wen, iverksatte raskt 124 tiltak for å hindre spredning slik at landet kunne unngå å stenge ned.

CNN har omtalt lederskapet hennes under koronakrisen som et av verdens beste.

I New Zealand innførte statsminister Jacinda Ardern 14 dagers karantene for mennesker som ankom landet da det kun var seks tilfeller av smitte i landet. Like etterpå stengte landet grensene for utenlandske tilreisende. I midten av april var det kun registrert fire dødsfall i landet.

– Tydelighet og besluttsomhet reddet New Zealand fra den verste stormen, skriver magasinet.

Powered by Labrador CMS