Ledelse

Nettverksbygging kan se annerledes ut i koronatiden, men begrensningene som følger av pandemien er ingen unnskyldning for å la være, ifølge professor Ko Kuwabara.

Lær deg å like nettverksbygging

Kvier du deg for å drive profesjonell nettverksbygging? Ny forskning kan hjelpe deg både å like og mestre det bedre.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Bevisst nettverksbygging er en aktivitet som får mange til å føle seg ubekvemme. Det kan kanskje være fristende å bruke koronapandemien - med færre arrangementer og møteplasser - som unnskyldning for å slippe unna.

Avgjørende for karrieren

Men å pleie profesjonelle kontakter kan være avgjørende, blant annet for å henge med på fagområdet ditt og for å komme over nye jobbmuligheter.

Det skriver Ko Kuwabara, professor i organisasjonsatferd ved den internasjonale businesskolen INSEAD på deres nettsider.

– Å sette nettverksbyggingen på pause er like skadelig for karrieren din som å droppe trening er for helsa, mener han.

Kuwabara viser til at det er gjort mye forskning på hvorfor og hvordan man skal bygge nettverk. Selv har han forsøkt å finne ut hvordan folk kan komme over motviljen mot nettverksbygging.

Oppfatninger holder oss tilbake

– Ubevisste oppfatninger kan holde folk tilbake. Vår forskning viser at ved å endre disse, øker sjansen for at folk deltar i nettverksbyggende aktiviteter, sier han.

I forskningsprosjektet tok Kuwabara og kollegene utgangspunkt i begrepene «growth mindset» og «fixed mindset», som stammer fra den amerikanske psykologen Carol Dweck.

Å sette nettverksbyggingen på pause er like skadelig for karrieren din som å droppe trening er for helsa

«Growth mindset» betyr at du har en vekstorientert tankemåte og tror at man kan endre og utvikle seg gjennom livet. Motsetningen er et «fixed mindset», som er mer statisk, der du tror at evnene våre i stor grad er medfødte og lite påvirkelige.

INSEAD-forskernes studie tyder på at om du er vekstorientert eller statisk orientert har mye å si for om du vil lykkes med nettverksbyggingen.

Vekstorienterte får det til

Forskerne snakket med flere hundre arbeidstakere og studenter. Noen av dem viste seg å ha en grunnleggende statisk mentalitet og mente at nettverksferdigheter i stor grad var medfødt, at det handlet om hvorvidt du var utadvendt og karismatisk av type. De mente også at hvorvidt noen fant tonen og knyttet kontakt i stor grad var forutbestemt av om de passet sammen.

Denne gruppa så på nettverksbygging som mer nytteløst og moralsk tvilsomt, og kviet seg mer for å delta enn de som hadde en mer vekstorientert tilnærming og så på det å bygge nettverk som noe alle kunne lære seg å mestre med trening.

Hvis du mener at nettverksarbeid er manipulerende, falsk og utnyttende aktivitet, vil det bli det for deg

Men kan du gjøre noe med om du tenker mest statisk eller vekstorientert?

Forskerne fant ut at det var mulig å påvirke denne tilbøyeligheten. I en oppfølgingsstudie lot de forsøkspersonene lese en tekst som enten underbygget at nettverksevner var medfødt eller at det tvert imot var noe det gikk an å lære seg.

Nettverksbygging under korona

De som leste den vekstorienterte teksten deltok i større grad i nettverksaktiviteter i etterkant og opplevde det på en mer positiv måte.

– Hvis du mener at nettverksarbeid er manipulerende, falsk og utnyttende aktivitet, vil det bli det for deg. Men hvis du velger å bringe det beste du har til de du møter, er mulighetene for personlig og profesjonell vekst uendelige, skriver Kuwabara.

Han medgir at det kan være krevende å drive med nettverksbygging under koronatiden, spesielt å få seg helt nye kontakter. Hans tips er å ta utgangspunkt i de bekjentskapene du allerede har.

Mange vil sette pris på at du tar opp igjen kontakten og hører hvordan det går under pandemien, og da er dere i gang, skriver han.

Powered by Labrador CMS