Ledelse

– Men ledelse er et område som ofte er mye mer plaget med enorm selvkjærlighet i form av narsissisme enn det motsatte. Nøktern ydmykhet er kanskje mer tillitvekkende? sier professor Jan Ketil Arnulf.

– Ledelse er mer plaget med narsissisme enn det motsatte

BI-professor Jan Ketil Arnulf mener det er skremmende å systematisk bruke symboltunge ord som kjærlighet.

Publisert Sist oppdatert

Har kjærlighet noe med ledelse å gjøre? Ja, mener Gro Mykkeltvedt som har intervjuet fem toppledere til studien «It’s all about love – en studie om forholdet mellom kjærlighet og ledelse».

Psykolog og BI-professor Jan Ketil Arnulf stiller seg skeptisk til å ta ordet kjærlighet i bruk i en ledelsesammenheng.

– Generelt er jeg for at hele språket skal tas i bruk, og de store fyndordene som kjærlighet, visdom og nåde burde aldri gå av moten. Når det er sagt, er det samtidig litt illevarslende å gjøre systematisk bruk av så symboltunge ord.

Rent retorisk mener han at man da tar eierskap til noe som publikum også kan tenkes å ha sterkt forhold til.

– Muligheten for å bli hengt ut som hykler eller manipulerende er da snublende nær, advarer han.

Når kjærlighet blir hat

Foto Professor Jan Ketil Arnulf. (Foto: BI)

Professoren peker på flere problemer og muligheter som kommer ved bruk av symboltunge ord.

Hva tenker du er problematisk med å bruke kjærlighet i ledelse?

– Hvordan kunne det vært annerledes? Altså, når bør en leder gå ut og hevde at kjærlighet ikke har noe som helst med dette å gjøre? Og når er det omvendt? Vil noen avgjørelser eller kommunikasjonsformer på en arbeidsplass kunne begrunnes med hat?

Sunn selvtillit, tillit til andre og tro på kompetanse er av det gode, det er de positive sidene ved å ta kjærlighetsbegrepet i bruk i sitt lederskap.

– Men ledelse er et område som ofte er mye mer plaget med enorm selvkjærlighet i form av narsissisme enn det motsatte. Nøktern ydmykhet er kanskje mer tillitvekkende?

Enveisstyrt

Arnulf er enig i at det å vise omsorg for medarbeidere faller inn under «kjærlighetskategorien».

Det han likevel mener er smått problematisk med begrepet «kjærlighet» i denne sammenhengen, er at det er enveis og paternalistisk.

– Det blir paternalistisk fordi det forbeholdes sjefen å bestemme når og hvordan kjærlighet skal uttrykkes. Medarbeideren er muligens ikke en likeberettiget partner i denne kjærligheten.

Man kan like gjerne hevde som medarbeider at min opptreden i arbeidet signaliserer «kjærlighet» til arbeidsgiver, men sånn blir det sjelden oppfattet, forklarer han.

En arbeidskontrakt

Saken er jo, forklarer Arnulf, at nøkternt sett er sammenhengen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker en kontraktregulert transaksjon.

For at noe skal kvalifiseres som «kjærlighet» - i alle fall i ekteskapelig forstand –må det gå utover noe man kan betale for.

Mykkeltvedt understreker at det i hennes studie ikke er snakk om den romantiske kjærligheten, men den anerkjennende, etiske og humane kjærligheten.

– Det er også spørsmål om kjærlighetens begrensninger. Dagsrevyens innslag denne uken om arbeidsforholdene i Vy og ønsket om å se de ansattes mobil-logg virker mer som et spill om ekteskapelig sjalusi og utroskap enn egentlig kjærlighet, sier Arnulf om ledelsen i Vy.

Vy-sjef Geir Isaksen var med i den omtalte studien og har blitt intervjuet av Dagens Perspektiv om hans tanker rundt kjærlighet og ledelse.

– Det er klart man kan bruke begrepet kjærlighet, men det er en usikker retorisk vei å gå som krever selvinnsikt, måtehold og timing.

Powered by Labrador CMS