Ledelse

– Ledere bør tenke igjennom hva som er viktig for deres organisasjon nå, og hvilke egenskaper de trenger å utvikle videre, sier førsteamanuensis og prorektor Therese E. Sverdrup ved Norges Handelshøyskole.

Ledere med klare krav øker lønnsomheten

Noen ledere gir tydelige oppdrag og bestillinger. Andre utmerker seg ved å være støttende og omtenksomme. Ny NHH-forskning viser at lederstilen kan påvirke både omstillingsevne og inntjening.

Publisert Sist oppdatert

Det er mange måter å lede på. Men har lederstilen noen sammenheng med de økonomiske resultatene?

Det var noe av det førsteamanuensis og prorektor Therese E. Sverdrup og tre andre forskere ved Norges Handelshøyskole ville finne ut av.

Lite forsket på

I en studie de publiserte i april i år har de undersøkt 28 små og mellomstore regnskapsbyråer. De ansatte ble bedt om å vurdere sine egne lederes måte å lede på. I tillegg målte forskerne de ansattes villighet til å endre arbeidsoppgaver og bedriftens lønnsomhet et år senere.

– Det er ikke så mange studier som kopler lederstil og finansielle resultater, så vi var spent på om vi ville se noen sammenhenger, forteller Sverdrup.

Det var to lederegenskaper forskerne fokuserte på: Om lederne var oppgaveorienterte og om de var relasjonsorienterte.

Det er ikke så mange studier som kopler lederstil og finansielle resultater

Bedre inntjening med tydelige ledere

Oppgaveorienterte ledere uttrykker tydelige krav og forventninger til de ansatte og setter standarder for hva de skal levere. Relasjonsorienterte ledere preges av å være støttende og vennlige overfor de ansatte og passer på at de trives.

Sverdrup understreker at de to egenskapene ikke er motsetninger, så lederne kunne skåre høyt på begge ferdighetene.

Ledere bør tenke igjennom hva som er viktig for deres organisasjon nå

Resultatene tydet på at måten å lede på har konsekvenser for bedriftene.

– Bedrifter med oppgaveorienterte ledere, som hadde tydelige krav og standarder for sine ansatte, hadde bedre lønnsomhet et år senere enn de andre bedriftene, forteller Sverdrup.

Dette var altså en viktig lederegenskap for å sikre god inntjening. Forskeren synes det er interessant at oppgaveorientert ledelse slår tydelig ut på lønnsomhet.

– De senere årene har mange studier sett på relasjonsorientert ledelse og påvist at det er viktig. Men forskningen vår viser at det å sette tydelige krav og forventninger til de ansatte også er av stor betydning. Det ser heller ikke ut til å gå på bekostning av endringsviljen deres.

Støttende ledelse bra for omstilling

Studien viste samtidig at den viktigste lederstilen for å bidra til omstilling og endringsvilje blant de ansatte var den relasjonsorienterte måten å lede på.

– De som hadde støttende ledere som var gode til å vise omtanke, hadde ansatte som var mer villige til å omstille seg enn andre bedrifter. De ansatte her hadde også en sterkere følelsesmessig tilknytning til bedriften, noe vi vet er viktig, sier Sverdrup.

Bedrifter og bransjer som står foran store omstillinger og interne endringsprosesser vil derfor ha nytte av ledere som er gode til å se og støtte de ansatte i arbeidet, mener forskeren.

De som hadde støttende ledere hadde ansatte som var mer villige til å omstille seg enn andre bedrifter

Hun peker på at støttende ledere kan være ekstra viktig nå under koronakrisen. Den krever nytenkning og omlegging i mange virksomheter. I tillegg skaper den usikkerhet og bekymring hos mange ansatte, og mange sitter hver for seg på hjemmekontor. Da er det viktig med støttende ledelse.

– I hvor stor grad kan dere konkludere med at det er et årsaksforhold mellom lederstil og endringsvilje og økonomiske resultater?

– Vår studie tyder på at det er en sammenheng. Men for å slå fast at det er en direkte årsak må man forsøke å isolere effektene gjennom eksperimenter, sier hun.

– Endringsvilje blir stadig viktigere

Sverdrup håper forskningen kan være til nytte for mange bedrifter og ledere.

– Ledere bør tenke igjennom hva som er viktig for deres organisasjon nå, og hva som er deres egne sterke sider og egenskaper de trenger å utvikle videre, mener hun. Og legger til:

– Bunnlinjen er alltid viktig. Men i dag blir også endringsviljen blant de ansatte stadig viktigere i lys av raskere samfunnsendringer og behov for omstilling og digitalisering.

Fakta om studien

Studien «Embracing the duality of consideration and initiating structure: CEO leadership behaviors and small firm performance» er utført av Inger N. Basker, Therese E. Sverdrup, Vidar Schei og Alexander M. Sandvik ved Norges Handelshøyskole.

Den er gjennomført i regi av FOCUS-programmet som er et næringslivsrettet forskningsprogram i samarbeid mellom NHH og norsk næringsliv.

Powered by Labrador CMS