Ledelse

Representantskapet i Norges Bank og leder Julie Brodtkorb skal onsdag jobbe videre med svarene fra hovedstyret i Norges Bank om ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondsjef. Her er hun 22. april.

Representantskapet i Norges Bank jobber videre med Tangen-ansettelsen

Klokka 10 møtes representantskapet i Norges Bank på nytt for å fortsette gjennomgangen av hovedstyrets svar om ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef.

Publisert Sist oppdatert

Representantskapet, som er oppnevnt av Stortinget som kontrollorgan for Norges Bank, fikk for én uke siden oversendt svarene fra bankens hovedstyre på i alt 26 spørsmål rundt den etter hvert omstridte Tangen-ansettelsen.

Dagen etter hadde de sitt første møte, og onsdag klokka 10 møtes de på nytt for å fortsette behandlingen av svarene.

Det er ikke klart om de 15 politikerne i representantskapet vil bli ferdige med behandlingen i løpet av dagen. Når de blir ferdige, vil representantskapet fatte et vedtak i saken. Dersom det er grunnlag for det, kan de skrive anbefalinger eller henvendelser til hovedstyret.

Forrige møte i representantskapet varte i rundt tre timer.

Tangen-spørsmål til Norges Bank:

Representantskapet i Norges Bank har stilt en rekke spørsmål til hovedstyret i forbindelse med ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet (NBIM). Dette er de viktigste:

  • Har hovedstyret fått innsyn i alle relevante sider ved Nicolai Tangens eierinteresser i AKO Foundation og økonomiske forhold?

  • Har Tangen lagt fram en fullstendig oversikt over sin personlige økonomi og sine interesser innen kapitalforvaltning?

  • I hvilken grad har hovedstyret kunnet kontrollere opplysninger om AKO-selskapenes aktiviteter i såkalte «skatteparadiser»? Har hovedstyret fullt innsyn på Cayman Island eller Jersey, og hvordan vil hovedstyret løpende følge opp disse aktivitetene?

  • Hvordan vil hovedstyret sikre at det i fremtiden ikke kan reises spørsmål om interessekonflikt dersom Tangen som daglig leder for NBIM selv vil eie betydelige andeler i internasjonale fond og forvaltningsselskap for verdipapirfond?

Representantskapet har også krevd oversikt over:

– eierstruktur for Tangens personlige interesser, både direkte og indirekte, gjennom fond, forvaltningsselskaper, hvilke land selskapene er registrert i, samt andre dominerende eiere i strukturene

– en tilsvarende oversikt over hvordan eierstrukturene vil se ut etter at Tangen har startet som daglig leder i oljefondet

– om det foreligger noen forretningsmessige forbindelser mellom AKO-selskaper og oljefondet i dag

– hvor stor risikoen er for at enkelte lands børser og/eller tilsynsmyndigheter vil se AKOs og oljefondets investeringer i sammenheng.

Nicolai Tangen:

  • Ble 26. mars utnevnt til ny sjef i Statens pensjonsfond, utland (oljefondet). Starter i jobben i september.

  • Fra Kristiansand. Født i 1966.

  • Kommer fra jobben som leder i hedgefondet Ako Capital, som han stiftet i 2005.

  • Selskapet er basert i London, der Tangen har vært bosatt de siste 28 årene.

  • Er på 41. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene, med en anslått nettoformue på 5,5 milliarder kroner.

  • Har økonomiutdannelse fra Wharton School of Finance og mastergrader i kunsthistorie fra Courtauld Institute of Art og organisasjonspsykologi fra London School of Economics. I tillegg har han gått Forsvarets russiskkurs.

  • Tangen vil flytte hjem, skatte til Norge og ha Oslo som arbeidssted ved tiltredelse i jobben, opplyste Norges Bank ved ansettelsen.

  • Han tar over etter Yngve Slyngstad, som har ledet oljefondet de siste tolv årene.

Kilde: Norges Bank.

Powered by Labrador CMS