Ledelse

Større avstand og design som markerer grensene for hvor nære du kan gå. Cushman & Wakefield tester ut smittereduserende design på sitt hovedkontor i Amsterdam.

Slik kan kontoret ditt bli etter koronakrisen

Når du skal tilbake på jobb etter koronakrisen, kan kontoret se annerledes ut enn før. Erfaringer fra Kina brukes nå til å utvikle smittereduserende kontorer.

Publisert Sist oppdatert

Myndighetene oppfordrer fortsatt til hjemmekontor for de som har mulighet. Før påske jobbet seks av ti norske arbeidstakere hjemmefra, viser Opinions koronamonitor.

Når vi etter hvert skal jobbe sammen med kollegene igjen, kan det fortsatt være behov for smittereduserende tiltak. Det kan påvirke utformingen av norske arbeidsplasser, både på kort og langt sikt.

Six feet office

Det nederlandske firmaet Cushman & Wakefield har hjulpet 10 000 kinesiske virksomheter å flytte sine arbeidstakere tilbake på jobb etter koronakrisen, og har utviklet en kontorløsning som skal redusere smitte. Det skriver nettstedet Fastcompany.com.

Basert på erfaringene fra Kina, data fra Verdens helseorganisasjon og råd fra medisinsk ekspertise har de utviklet det de kaller «Six Feet Office», oppkalt etter avstanden man er anbefalt å holde til andre mennesker for å unngå smitte.

Vi bruker design til å påvirke atferd

Selskapet brukte en uke på å ommøblere sitt eget hovedkontor i Amsterdam, for å bruke det som et laboratorium og visningsrom for et kontor i tråd med rådene for sosial distansering og god hygiene.

Design som skaper avstand

De ansatte hos Cushman & Wakefield sitter med god avstand og gjennomsiktige skjermer mellom arbeidspultene.

Foto Foto: Cushman & Wakefield

Visuelle elementer skal bidra til at folk holder avstand, for eksempel sirkler i gulvet rundt hver arbeidsplass som viser hvor nære det er greit å gå.

På gulvet er det også piler som viser hvor folk skal gå gjennom kontorlandskapet og bidrar til «enveistrafikk» for å unngå smitte, slik de også bruker på mange sykehus.

«Vi bruker design til å påvirke atferd, og forsøker å endre inngrodde vaner og forventninger til hvordan vi jobber», forklarer Despina Katsikakis i Cushman & Wakefield til Fastcompany.com.

– Bør revurdere plassering

Allerede før koronakrisen var det flere som advarte mot kontorløsninger der de ansatte sitter for tett.

Norsk forskning fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i desember viste at sykefraværet blant de som jobber i åpent kontorlandskap i snitt er 12 prosent høyere enn blant de som har eget kontor. En av grunnene til dette er den økte smitterisikoen.

Professor og forskningsdirektør ved STAMI, Stein Knardal, har i kjølvannet av koronakrisen tatt til orde for å unngå åpent kontorlandskap for personer med samfunnskritiske funksjoner.

– Jeg mener man bør revurdere plassering når vi etter hvert returnerer til kontorene. Min vurdering er at personer med samfunnskritiske funksjoner må gis mulighet til sosial avstand, sa han til Dagens Perspektiv 26. mars.

Men også andre norske virksomheter kan nå se seg om etter kontorløsninger som begrenser smitterisikoen blant sine ansatte.

Personer med samfunnskritiske funksjoner må gis mulighet til sosial avstand

Viktig med ventilasjon

Et element som kan ha stor betydning for å unngå smittespredning på jobben er god ventilasjon.

«Forbedret filtrering av luft er nok den viktigste lærdommen vi har fått fra arbeidet i Kina» sier Katsikakis i Cushman & Wakefield til Fastcompany.com.

I Kina har det vært mulig å få folk raskt tilbake på jobb blant annet fordi de har en høy standard på ventilasjonssystemene i kontorbyggene.

Katsikakis tror mange selskaper i resten av verden vil investere i bedre ventilasjonsanlegg både på kort og lengre sikt.

Foto Foto: Cushman & Wakefield
Powered by Labrador CMS