Ledelse

På spørsmålet om å ha kjærlighet til seg selv, ønsker Tone Wille å snakke om kjærlighet i vid forstand og hvordan det kan gi utslag på en arbeidsplass.

– Som toppleder må man være trygg på seg selv

Tone Wille opplever som toppsjef i Posten et konstant press fra forskjellige hold. – Man må ha pågangsmot for å stå i det. Da handler det om å være trygg og ha tro på seg selv.

Publisert Sist oppdatert

Dagens Perspektiv har snakket med tre av de fem topplederne som har blitt intervjuet til «It’s all about love – en studie om forholdet mellom kjærlighet og ledelse», som er skrevet av Gro Mykkeltvedt seniorpartner i konsulentselskapet evoSpor AS.

Et av hovedfunnene i oppgaven handler om det å være modig og trygg på seg selv.

Konsernsjef i Posten Tone Wille forteller om et konstant press fra en eller flere hold. Det kan være eier, politikere, media eller medarbeidere. Det skjer noe hele tiden som gjør at hun må være «på».

– Om det er å være modig kan man spørre seg om. Man må i hvert fall ha pågangsmot for å stå i det. Da handler det om å ha tro på seg selv og være trygg.

På spørsmålet om å ha kjærlighet til seg selv, ønsker Wille å snakke om kjærlighet i vid forstand og hvordan det kan gi utslag på en arbeidsplass.

– For meg kan det bety å ha omsorg for medarbeiderne og at jeg ser og forstår hvordan de trives i hverdagen, sier hun.

Store omorganiseringer

Etter at Tone Wille tok over som konsernsjef i 2016, har Posten gått gjennom to større omorganiseringer.

– Særlig den første gangen var det en del vanskelige valg som måtte tas hvor jeg opplevde å få blandede råd. Det var noe jeg måtte stå i alene. Som toppleder må man ta en beslutning og tørre å stå i det etterpå, sier hun.

Når en stor organisasjon som Posten gjør endringer som medfører at mange må slutte, er det ikke Wille som snakker med alle de som får de vanskelige beskjedene. Det er nærmeste leder.

– Jeg kan ikke delegere bort vanskelige samtaler med de som rapporterer direkte til meg. Jeg har hatt ulike lederroller tidligere og da har det stadig dukket opp situasjoner hvor jeg måtte ta ubehagelige samtaler.

Hun mener de vanskelige samtalene er vanskelige å ta uansett hvilket nivå man befinner seg på.

– Det kan være ting man gruer seg til og synes er ubehagelig, men man må gjøre det. I de fleste tilfeller blir det bedre løsninger for alle involverte.

Utfordre grenser

Gro Mykkeltvedt skriver i sin oppgave at oppveksten og livets erfaringer er med på å prege hvilket lederskap man utøver.

Wille forteller om en trygg og god oppvekst hvor hun ble oppfordret til å stole på seg selv, gjøre så godt hun kunne og utfordre noen grenser.

Det kunne være å delta i skuespill på barneskolen da hun som ung var sjenert og ikke likte å stå på en scene.

– Den frykten var noe jeg måtte overvinne. Slike opplevelser har nok vært med på å forme meg og bygge opp motet mitt gradvis.

Alltid forberedt

I dag synes ikke Wille det er ubehagelig å stå på en scene.

– Det er ikke lenger ubehagelig å stå på scenen, men jeg er alltid litt spent og har forberedt meg godt.

Det å stå på en scene foran mange mennesker eller å presentere noe for folk man har stor respekt for kan fremdeles være litt utfordrende.

– Da er det viktig å være godt forberedt og frempå. Det er ikke gitt at slike situasjoner er vanskelige, men noen ganger handler det om å levere vanskelige budskap som man må forberede seg på å stå i dersom man møter mye motstand, sier hun.

Å stå alene

Selv om Wille tror hun alltid har vært modig, innrømmer hun at som leder er dette noe hun også har trent på.

– Jeg har vært trygg på meg selv og ganske modig hele veien. Men jeg har nok blitt tøffere med årene. Man blir jo preget av det man opplever gjennom livet av ulike hendelser og hvem man møter.

Selv om man er toppleder har man alltid en ledergruppe man får råd fra og kan diskutere med. Men til syvende og sist er det øverste leder som må ta de vanskelige avgjørelsene.

– Som toppleder står man ofte alene. Noen ganger må man ta vanskelige beslutninger som man enten ikke kan diskutere med de andre eller som enkelte i ledergruppen er uenige i. Da står man ganske alene. Det tenker jeg krever litt mot, sier hun.

Powered by Labrador CMS