Annonse
Forskningen tydet på at de som tok seg tid til småprat om livet utenfor jobben, bygget sosiale bånd og samarbeidet bedre. Foto: iStock

Sosial småprat smører samarbeidet

Synes du det går mye tid ved kaffemaskinen, der de ansatte skravler om barna, bikkja eller den siste tv-serien de har sett?

Det skal du som leder i så fall være glad for, ifølge en ny doktoravhandling fra psykologen Antonia Dietmann ved Kingston University i London, også omtalt på forskning.no.

– Enkle aktiviteter på jobb som gjør at vi prater mer sammen og fokuserer på forholdet til kolleger kan forbedre resultatene på jobb, sier Dietman i en pressemelding fra Kingson University.

Vi trenger alle hjelp og støtte fra andre folk på jobb

Dietmann intervjuet 125 arbeidstakere, der halvparten av dem ble instruert til å snakke ekstra mye med kollegaene sine i arbeidstiden, og intervjuet dem igjen etter to uker.

Bygger sosiale bånd

Resultatene viste at de som tok seg mer tid til å småprate med kollegene om livet utenfor jobben, bygget sosiale bånd og samarbeidet bedre.

– Vi trenger alle hjelp og støtte fra andre folk på jobb. Den sosiale praten hjelper oss å smøre samtalene og er grunnlag for fremtidig samarbeid, sier hun.

Hun viser til at noen arbeidsplasser forsøker å begrense småprat i arbeidstida om ting som ikke har noe med jobben å gjøre. Men hun beroliger med at både hennes egen og tidligere forskning tyder på at ansatte uansett ikke bruker mye tid på dette.

Hennes anbefaling er at ledere bør oppfordre til sosialt småprat på jobb, og selv være forbilder når det gjelder betydningen av å bli bedre kjent med kollegene.

 

 

Annonse
Annonse