Annonse
Olje- og energiminister Tina Bru er innstilt som ny nestleder i Høyre. Valget skjer på partiets landsmøte i slutten av mars.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix  
Medier

Tina Bru vil være grønn Høyre-nestleder

Valgkomiteen har enstemmig innstilt den 33 år gamle olje- og energiministeren som ny andre nestleder i partiet, etter Bent Høie, som ikke ønsket gjenvalg. Dermed ligger alt til rette for at hun velges inn i toppledelsen til Høyre på landsmøtet i mars, sammen med veteranene partileder Erna Solberg (58) og første nestleder Jan Tore Sanner (54).

På spørsmål om hva som skiller hennes generasjon politikere fra de eldre, svarer hun:

– Jeg tror kanskje det er gjengs for dem som er litt yngre at vi kanskje er litt mer utålmodige, at vi presser litt ekstra hardt på. Vi er veldig ivrige etter å komme framover, sier Bru, som tilføyer at hun er usikker på om hun fortsatt kan kalle seg «yngre politiker».

Ny generasjon

Det er imidlertid liten tvil om at valgkomiteen ønsker Bru inn i toppledelsen fordi hun tilhører en annen generasjon enn Solberg og Sanner. De to får for øvrig solid støtte fra valgkomiteen når de nå søker gjenvalg.

– Jeg tror at alle politikere tar med seg den livserfaringen og den livssituasjonen de er i inn i politikken. Det er derfor det er viktig at vi har en god representasjon med spredning i alder og kjønn og hvor du kommer fra i landet, sier Bru. Hun er beredt til å ta med seg sin lille sønn på møter i det mektige arbeidsutvalget.

Bru vil ikke kritisere valgkomiteen som ikke sørger for å hente inn enda flere yngre politikere i de sentrale organene i partiet. Hun viser blant annet til at Henrik Asheim (36) ble statsråd samtidig som henne.

– Jeg syns vi skal være ganske godt fornøyd med uttellingen den unge generasjonen i partiet har fått, sier hun.

Lang erfaring

Bru har vært aktiv i Høyre i 15–16 år, har sittet i bystyret i Stavanger og senere på Stortinget i over seks år, inntil hun nylig ble utnevnt til statsråd. Den erfaringen trekker hun fram som viktig når hun sannsynligvis trer inn i toppledelsen.

Valgkomiteens leder Harald Furre pekte også på Bru som en grønn «profil» da han la fram innstillingen. Og Bru sier også selv at hun vil ta med seg feltet hun engasjerer seg for – klima, energi og grønn omstilling – inn i nestlederjobben.

– Vår store oppgave nå blir å finne en politikk som gjør at vi får utslippene ned, men at utviklingen går fremover. Folk skal fortsatt ha en jobb å gå til og leve gode liv, selv om vi også skal nå klimamålene våre, understreker hun.

Annonse
Annonse