Ledelse

3 fallgruver ved gruppepresentasjoner

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Har du vært med på dårlige gruppepresentasjoner, der dere litt for sent prøvde å bestemme hvem som skulle snakke når?

Eller kanskje du har vært publikum når de som står på scenen nærmest snakker i munnen på hverandre?

For mange er gruppepresentasjoner en del av hverdagen, for eksempel ved presentasjoner for kunder. Da er det viktig at presentasjonene flyter godt, og ikke framstår som et lappeteppe.

Dette skriver Allison Shapira i et innlegg på sidene til Harvard Business Review.

Shapira underviser i kommunikasjon ved Harvard Kennedy School og trener også ledere i kommunikasjon og presentasjoner som konsulent.

Hun lister i innlegget opp tre vanlige feil de ofte ser i gruppepresentasjoner:

  • Slidesene ser ut som om de er laget av forskjellige personer
    Hvis ikke én har et ansvar for helheten, ser man ofte en underlig blanding av forskjellige teksttyper og bilder. Noen legger også hele manuset inn i slidene, og leser ord for ord.

  • De som står på scenen snakker i munnen på hverandre
    Hvis man ikke har brukt tid på å bestemme hvem som skal snakke om hva og hvordan overgangene skal være, blir det lett til at man avbryter hverandre. Det er lite profesjonelt.

  • Folk glemmer at de er «på» når de selv ikke snakker
    Noen er så lettet når de er ferdige med sin egen del, at de etterpå glemmer at fortsatt er på scenen eller foran kamera. De begynner å sjekke telefonen og «faller ut» istedenfor å lytte aktivt til de andre.

Shapira minner om at gruppen som står på scenen gir publikum mer enn en presentasjon.

De gir også et innsyn i relasjonene dem imellom.

Bevisst eller ubevisst: det er talende hvis én overkjører kollegaene sine på scenen.

Hun gir hos HBR flere råd. Ett av dem er: Øv på presentasjonen på forhånd; hele gruppen samlet – med slides. Øv særlig på overgangene.

En god gruppepresentasjon kan vise frem styrken i teamet, kvaliteten på arbeidet deres og bidra til å bygge tillit. Bruk muligheten.

Powered by Labrador CMS