Ledelse

3 vanskelige spørsmål i jobbintervjuet – slik kan du svare

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Lone Rank jobber som lederkonsulent i den danske fagforeningen Djøf; som organiserer økonomer og jurister.

I Djøfbladet har hun gitt tips om hvordan man kan svare på et knippe vanskelige spørsmål som kan dukke opp i jobbintervjuer. Nedenfor finner du tre av dem.

Rank oppfordrer jobbsøkere til å øve på å ulike svar på spørsmål de tror kan dukke opp. Ikke bare inne i hodet.

Du skal kunne formulere svarene dine muntlig, råder hun i Djøfbladet.

Et tips er å bruke mobiltelefonen til å ta opp dine egne svar, slik at du kan vurdere dem.

Du kan også få en venn eller en annen rådgiver til å komme med innspill. Dette er eksempelvis noe av det Djøf hjelper sine medlemmer med.

Rank understreker at hvilke spørsmål som oppleves som vanskelige vil variere fra person til person. Det er selvfølgelig heller ikke bare et riktig svar på spørsmålene.

Dette er likevel tre av hennes eksempler på svar:

Spørsmål: «Hvorfor vil du gjerne skifte jobb?»

  • Hvorfor? Ifølge Rank kommer dette spørsmålet gjerne fordi det er viktig for en potensiell arbeidsgiver å vite om du flykter fra din nåværende jobb eller om du er oppriktig interessert i den jobben du nå har søkt på.

  • Et mulig svar: «I min forrige jobb var jeg prosjektleder. I min nåværende jobb sitter jeg som spesialist i et prosjekt og savner å ha det overordnede ansvaret og den variasjonen i oppgavene som følger med prosjektledelse.»

Spørgsmål: «Hva er dine største svakheter?»

  • Hvorfor? Hensikten med et spørsmål som dette er ofte et ønske om å finne ut om du har selvinnsikt og strategier for å håndtere egne svakheter.

  • Et mulig svar: «Jeg har det vanskelig hvis det er mest fokus på driftsoppgaver, fordi jeg er best til å utvikle. Men det er viktig for meg at sluttproduktet blir bra, og dét hjelper meg gjennom driftsoppgavene.»

Spørsmål: «Når føler du deg presset på jobben, og hvordan reagerer du på det?»

  • Hvorfor? Bakgrunnen for et spørsmål som dette kan være å finne ut av om du har noen gode teknikker for å håndtere situasjoner der du føler deg presset.

  • Et mulig svar: «Jeg liker best å være ute i god tid. Så veldig korte tidsfrister er ikke det beste jeg vet. Jeg kan sette opp tempoet og samtidig skru ned på detaljene og kvaliteten, hvis det er behov for det. Men jeg foretrekker helt klart å levere en gjennomarbeidet analyse.»

Powered by Labrador CMS