Ledelse

– Å være overkvalifisert blir lett en trist karrierefelle

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Dét mener Jesper Olsson, rådgiver i TRR Trygghetsrådet, en svensk stiftelse der de hjelper oppsagte tjenestemenn på veien mot ny ansettelse, studier eller oppstart av eget foretak.

I et intervju hos chef.se sier Olsson at det å være overkvalifisert lett blir en trist karrierefelle, fordi hverdagen fort blir preget av rutiner og understimulans.

For den som mistrives i en jobb som han eller hun er overkvalifisert for kan det være vanskelig å komme seg ut, men rådgiveren tar til orde for at den det gjelder selv må agere.

Dette er hans råd:

  • Sjekk om det finnes ledige stillinger internt som du kan søke på
    Hvis det ikke er noe ledig, gjør det klart for lederen din at du er interessert i å avansere og/eller ha mer ansvar.
  • Skaff deg mer kompetanse
    Selv om du har mer kompetanse enn det som kreves i den jobben du har nå, så kan ytterligere kompetanseutvikling være nødvendig for å få en bedre jobb internt.

Lykkes ikke dette, er neste steg er å se etter eksterne muligheter, mener Olsson.

Selv om folk kan mistrives i jobber de er overkvalifiserte for, så mener rådgiveren at det kan være noen gode grunner til å ta slike jobber.

Å ta en jobb man er overkvalifisert for kan eksempelvis være lurt hvis man har gått lenge uten jobb eller oppdrag, mener han.

Men da anbefaler Olsson primært å gå for et vikariat eller et midlertidig konsulentoppdrag. Da signaliserer du at dette er midlertidig, samtidig som du er aktiv på arbeidsmarkedet.

Powered by Labrador CMS